Magazin > Lepota & telo
475 ogledov

Merjenje stresa za 20 evrov

Stres boste prepoznali le s celovitim pregledom vašega psihofizičnega počutja. ( Žurnal24 main
Za ugotavljanje ravni stresa z merjenjem hormona kortizola v krvi se odloča vse več ljudi.

Kardiolog Radovan Starc pri tem opozarja: “Ena vrednost kortizola ne pomeni dosti. Več vrednosti skozi daljše časovno obdobje ima zagotovo večji praktični pomen za ocenjevanje izpostavljenosti stresu!

Tudi samoplačniško.
Merjenje stresnih hormonov kortizola in adrenalina v krvi vam lahko po pregledu in posvetu z napotnico odredi osebni zdravnik, storitev pa je na voljo tudi samoplačniško, v zasebnih laboratorijih. Skupaj z odvzemom krvi vas bo stala okrog 20 evrov ali več.

Koncentracija niha
Ena sama meritev torej težko točno prikaže, pod kakšnim stresom ste. “Koncentracija kortizola v krvi ali slini med dnevom niha; največja je dopoldne, najnižja pa okrog polnoči,” pravi Starc. Višina kortizola v krvi ali slini je odvisna tudi od odzivnosti človeka na stresor, ki povzroča stres ali bolezen.

Ni pomemben le kortizol
"Odziv na stres prepoznamo tudi po višini srčnega utripa, krvnega tlaka, motenem delovanju notranjega sloja arterij, rigidnosti arterij, spremembah v presnovi ter po številnih simptomih in čustvenih, telesnih, vedenjskih ali socialnih spremembah, ki se lahko končajo s srčnim infarktom, depresijo, debelostjo ali tudi samomorom,” poudarja Starc.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.