Magazin > Lepota & telo
155 ogledov

Mesta, kjer mrgoli bacilov

kečap, plastenka, ketchup, paradižnikova mezga Profimedias
Bacili so povsod okrog nas, na nekaterih površinah ali predmetih pa se prav nesramno razpasejo. Preverite, kje imate največ možnosti, da naletite nanje.

To, da so eno najbolj "ogroženih“ mest kljuke na vratih, je jasno vsem. A se med mesti, ki jim ne posvečamo dovolj pozornosti najde še kakšno, na katerega na prvo žogo ne bi pomislili. 

Kuhinjska pipa
Pipa je pravi magnet za bacile, saj je zaradi tekoče vode mrežica na pipi vlažna, kar ustvarja idealno okolje za rast bakterij. Če se je ponesreči dotaknete z umazanimi rokami ali hrano, se na pipi lahko razrastejo bakterije, ki čez čas lahko čez njo ustvarijo film. Slednje se lahko razrase do te mere, da odpade in pride v stik bodisi s posodo bodisi s hrano. Da bi to preprečili, je priporočljivo enkrat na teden mrežico odstraniti in jo razkužiti. Namestite jo nazaj na pipo in pustite vodo, da nekaj minut teče, preden jo uporabite. 

Predpražnik
Predpražnik ne pozdravi le vaših gostov, ampak z veseljem sprejeme tudi vse ilegalne potnike na podplatih čevljev. Mikrobiologinja Kelly Reynolds z univerze v Arizoni izpostavlja študijo, ki je pokazala, da so na skoraj 96 odstotkih podplatov čevljev našli sledi koliformnih bakterij, med katerimi so tudi fekalne bakterije. "Prostor v bližini vaših vhodnih vrat je eden najbolj umazanih v hiši,“ opozarja. Ko se bakterije naselijo v vašem predpražniku, jih vsakič, ko stopite nanj, popeljete na "izlet“ po stanovanju. V izogib temu je pametno sezuvati se pri vratih in ničesar ne odlagati na predpražnikih. 

Sesalnik
Sesalniki posesajo vse bakterije in druge raznorazne ostanke, ki se znajdejo na tleh. Pri uporabi sesalnikov na vrečke je treba redno menjati le-te. Najbolje je menjavo izvesti na odprtem. Pri ostalih sesalnikih je treba poskrbeti za čistočo posod, v katerih se nabirajo smeti. Pozornost je treba posvetiti tudi krtačam. Neka raziskava je pokazala, da je bila na 13 odstotkov testiranih krtač prisotna bakterija E.coli. 

Kuhinjska krpa
Kuhinjske krpe so ravno tako "nevarne“ kot gobice. Nemalokrat se krpe uporabljajo za brisanje politih tekočin, posode, rok, itd. Tako se na njih nabirajo bacili, zato jih je treba redno menjavati in paziti na njihovo čistočo. Za brisanje politih tekočin je najbolje uporabiti papirnate brisače. 

Armatura v avtomobilu
Na armaturi se lahko nabere veliko bacilov, ki jih nato ventilacijski sistem posrka vase in nato spet raznese po celotnem avtomobilu. Ker je armatura v avtomobilu izpostavljena soncu, je idealno gojišče bakterij. Redno jo brišite z dezinfekcijskimi robčki. 

Dozirnik za milo 
Približno četrtina dozirnikov za milo v javnih straniščih je polna fekalnih bakterij. "Večino teh dozirnikov nikoli ne očistijo, kar omogoča razraščanje bakterij,“ pravi okoljski biolog Charles Gerba. Priporoča temeljito umivanje rok in uporabo alkoholnih robčkov, v kolikor jih imate pri sebi.

Plastenke ali steklenice kečapa v restavracijah
Ali veste, če si je oseba, ki je pred vami posegla po kečapu, umila roke pred jedjo? Odgovor je seveda jasen ne. To pa pomeni, da se na njeni površini zagotovo nahajajo take ali drugačne bakterije. Če imate pri sebi kakšen razkužilni robček, obrišite z njim posodo, v kateri je kečap. 

Tesnilo v hladilniku
Če se med čiščenjem notranjosti hladilnika ne spomnite na tesnilo, naslednjič to le storite. Tudi tam se namreč lahko naberejo bakterije in plesen. Ob vsakem odpiranju hladilnika pa lahko pride do širjenja nevarnih bakterij. Tesnilo je priporočljivo očistiti vsaj enkrat tedensko. 

Mobilni telefon
Telefone, brez katerih večina danes ne more, odlagamo vsepovsod. Posledično se na njih navleče vsa umazanija tega sveta. Posvetite mu pozornost ne samo takrat, ko zazvoni. Nekajkrat na teden ga temeljito očistite in razkužite. V prihodnje pa le premislite, kje vse pristane. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.