Magazin > Lepota & telo
1536 ogledov

Metoda, s katero boste hitreje zaspali

ženska spanje postelja Shutterstock
Kako dolgo se valjate po postelji, preden zaspite? Pravijo, da boste s to dihalno tehniko zaspali v manj kot minuti …

Mnogim spanec kradejo stres in vsakodnevne težave, ki nam tudi tik pred spanjem ne dajo miru in v telesu dvigujejo raven adrenalina, ki povzroči hitrejše bitje srca in plitko dihanje. In ravno slednje je ključ do notranjega miru.

Indijci se moči pravilnega dihanja zavedajo že več stoletij. Določen ritem dihanja naj bi imel pozitiven učinek predvsem na vegetativni živčni sistem, pravi tudi dr. Andrew Weil, velik zagovornik dihalne tehnike 4-7-8.

Omenjena tehnika, ki jo lahko preizkusi vsak, traja manj kot minuto. Vdihnite skozi nos in pri tem štejte do štiri. Zadržite sapo in preštejte do sedem, nato izdihnite skozi usta (med izdihom štejte do osem). Vajo ponovite štirikrat. Priporočljivo je, da jo naredite tudi zjutraj, takoj, ko se zbudite.

Rezultatov ne pričakujte takoj, poudarja Weil, a z redno vadbo naj bi bil učinek dihanja na vaše telo kmalu viden. Po osmih tednih vajo zjutraj in zvečer ponovite osemkrat.

Hitrost štetja je nepomembna, pomemben je le ritem 4-7-8, se pravi, da je izdih najdaljši.
Vaja pomirja in znižuje srčni utrip, zato pomaga tudi pri živčnosti, jezi, stresu in pri premagovanju fobij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.