Magazin > Lepota & telo
11 ogledov

Migajte tudi v pisarni

Neprijetno otekanje nog lahko ublažite z redno telesno vadbo. Žurnal24 main
Otekanje nog je v vročih dneh pogosta nadloga. Da bi preprečili zabuhel videz nog in gležnjev, je treba poživiti krvni obtok.

Najpomembnejše pri tem je gibanje. Redna telesna vadba v prostem času dela čudeže, med celodnevnim sedenjem v pisarni pa veliko pripomore že občasen nekajminuten sprehod. Pomembno je, da ob dolgotrajnem sedečem ali stoječem delu razmigate noge; pod mizo lahko med delom razgibavate stopala na žogici, migate s prsti, noge večkrat iztegnete in pokrčite ter zamenjate položaj, v katerem sedite ali stojite. Prepovedano je tudi sedenje s prekrižanimi nogami, saj ta položaj še dodatno ovira pretok krvi v nogah. Priporočljivo je tudi, da nog ne izpostavljate vročini; sončenje in kopanje v pretopli vodi lahko simptome še poslabšata. Če vam noge kljub temu velikokrat otečejo, uporabljajte kompresijske nogavice in vsaj med odmorom dvignite noge na višino zadnjice.

Izberite udobno obutev!
Odločajte se za ohlapna oblačila, ki ne stiskajo telesa, in udobno obutev. Za blažitev in preprečevanje otekanja nog je v lekarnah na voljo veliko zdravil, večinoma mazil, ki jih nanesete na prizadeta mesta. Pomembna je tudi prehrana, saj pomanjkanje vode in prevelik vnos soli vplivata na zastajanje vode v telesu, kar pripomore k otekanju nog. Pogosto otekanje nog je lahko znak venskega popuščanja, ki vodi v nastanek krčnih žil ali drugih resnejših bolezni, zato obiščite zdravnika, če simptomi vztrajajo ali se kljub preventivnim ukrepom slabšajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.