Magazin > Lepota & telo
66 ogledov

Migrena? Morda je kriv tudi seks.

Migrena ni navaden glavobol. Žurnal24 main
Čeprav ne gre za bolezen, ki bi ogrožala življenje, pa najpogosteje otežuje normalno delovanje posameznika.
Kaj sploh je migrena
Gre za utripajočo bolečino, ki se navadno pojavi na eni strani glave, v predelu senc, in traja od 4 do 72 ur. Pogosto jo spremljata slabost in bruhanje, oči postanejo občutljive na svetlobo, obolelega pa motita tudi zvok in močan vonj (na primer parfum). Čeprav marsikdo misli, da mu bo koristil že sprehod po svežem zraku, ob migreni vsaka aktivnost škoduje, saj bolečina tako postane le še intenzivnejša.

Trpijo predvsem ženske
Raziskave kažejo, da za migreno trpi od 12 do 15 odstotkov odraslih, kar v Sloveniji pomeni od 240 do 300 tisoč ljudi. Od tega doleti več kot dve tretjini žensk, predvsem dijakinj, študentk in zaposlenih, ki si ne morejo privoščiti počitka in so pogosto preobremenjene. Med napadom posameznik izjemno težko funkcionira, učinkovitost na delovnem mestu se zmanjša, onemogočene pa so mu tudi druge dejavnosti.

Migrena z avro ali brez nje

Poznamo več vrst migren, in sicer navadno, ki je najpogostejša in za katero je značilna pulzna bolečina. Običajno se pojavi na eni strani glave, kasneje pa se lahko preseli na drugo stran. Od nje se razlikuje migrena z avro, pri kateri se pojavi motnja v vidu, ki se lahko odrazi kot kratkotrajna slepota. Pogosto jo spremljajo mravljinci v rokah in nogah ter vrtoglavica. Avra navadno traja med pol ure in uro, nato pa se pojavi bolečina. Četudi sami prepoznate vse znake migrene, je pomembno, da ob vsakem dalj časa trajajočem, hudem in ponavljajočem se glavobolu obiščete zdravnika.

Sprožilni dejavniki so številni

Natančni vzroki za pojav migrene niso znani, kljub temu pa naj bi napad povzročila razširitev možganskih krvnih žil. Istočasno bolečinski živčni končiči v možgane pošljejo signale, ki izzovejo bolečino. Dejavniki, ki sprožijo razširitev žil, so različni – stres, neprespanost, neredna prehrana, spremembe zračnega tlaka in nadmorske višine, nekatere vrste hrane (predvsem čokolada, mehki siri, konzervirano meso, rdeče vino in kofein), prehranski dodatki, dolgotrajno gledanje televizije ali delo z računalnikom, sprememba hormonskega stanja (ki jo pri ženskah med drugim povzroča tudi seks) in slab zrak v prostoru so le nekateri izmed mnogih. Pri ženskah se migrena pogosto pojavi tudi pred ali med menstruacijo.

Kako si pomagati

Po tem, ko zdravnik postavi diagnozo, je zelo pomembno, da ugotovite, kateri so sprožilni dejavniki, ki pri vas povzročijo migreno. Poskušajte se jim izogniti, ko glavobol že nastopi, pa pravočasno ukrepajte. Poleg poseganja po zdravilih pomaga tudi ležanje v temi, masaža in druge sprostitvene tehnike. Čeprav je po podatkih strokovnjakov migreno težko pozdraviti, naj bi jo kar tretjina odpravila z akupunkturo, zato vsekakor velja razmisliti tudi o tej možnosti.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.