Magazin > Lepota & telo
127 ogledov

Milo iz domače kuhinje

Rožmarinovo olje poživlja, sivkino pomirja, oves in med pa sta primerna za občut Žurnal24 main
Naravno milo ne vsebuje umetnih barvil in dišav ter je primerno za alergike.

"Uporaba domačega mila je še zlasti priporočljiva za ljudi, ki imajo problematično kožo," pravi izdelovalka mila Gabrijela Jan Sefić. Dobra izbira so tudi za tiste, ki so občutljivi na naftne derivate v industrijsko izdelanih milih.

Idealno za alergike
Pri kožnih alergijah in luskavici priporoča uporabo rožmarinovega mila, za pomiritev razdražene in srbeče kože pa milo z naravnimi dodatki, kakršni so rožmarin in mleti ovseni kosmiči. Prednost tovrstnih sredstev za nego je, da vsebujejo naravni glicerin, ki je "zelo pomemben dejavnik vlaženja kože", poudarja Jan Sefićeva. V nasprotju z industrijskimi pa domača mila ne vsebujejo umetnih barvil in živalske maščobe. Cene se gibljejo od 4 do 8 evrov za sto gramov mila.

Milo v žepku iz volne. Poleg mil z različnimi aromami so na voljo mila v volnenem žepku, ki jih Jan Sefićeva svetuje za odstranjevanje odmrle povrhnjice.

Izdelajte ga sami
Za izdelavo koži prijaznega mila uporabite palmino, kokosovo, oljčno, sončnično ali sojino olje. Dodajte natrijev hidroksid in olje umilite. Zmesi lahko dodate naravne dodatke, kot so med, mleti rožmarin, cimet v prahu, kakav, mleti ovseni kosmiči, mleti sivkini cvetovi, eterična olja in olje grozdnih pečk. Zadnje se uporablja kot naravni konzervans, bogat z vitaminom E. Nastalo zmes vlijte v model in pustite stati dan ali dva. Nato iz modela vzemite nastalo milo in ga sušite od štiri do šest tednov. Med sušenjem bo nastal naravni glicerin, izločil pa se bo natrijev hidroksid.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.