Magazin > Lepota & telo
45 ogledov

Mlada oblikovalka: Alice Bossman

Alice Bossman Osebni arhiv
Zanjo je moda čisto drug svet, kjer lahko vsak sam izraža svoj stil. Alice Bossman se veseli predstavitve kolekcije na tednu mode.

Kako ste se znašli v modni industriji? Večne sanje ali po naključju?
Že kot otrok sem vedela, da bo v mojem življenju veliko vlogo imela moda. Čisto nič drugega si nisem toliko želela, kot to, da postanem modna oblikovalka, zato sem danes srečna, da delam na tem področju in da še naprej uresničujem svoje sanje.

Kaj je najbolj zahtevno v karieri modnega oblikovalca?
Za modnega oblikovalca je težko predvsem iz finančnega vidika, saj je redno ustvarjanje kolekcij skoraj nemogoče, če za seboj nimaš nekakšne močne finančne podpore, kot ga imajo denimo najbolj znane modne hiše, poleg tega si omejen tudi pri promociji. Zahtevno je tudi najti pravo nišo med kreativnostjo in povpraševanjem trga. Spopadati se moraš z nižje cenovnimi razredi in tako biti vedno korak pred njimi. Poleg veliko ljudi ne razume točno, kaj je delo modnega oblikovalca, zato se pogosto zgodi, da delo ni cenjeno.

Kakšno znanje je potrebno za poklic modnega oblikovalca?
Dober modni oblikovalec bo nenehno iskal nove informacije o tem, kaj se dogaja okoli njega, nenehno se bo izobraževal, saj vse to pomaga, da si vedno znova kreativen in da ti idej ne zmanjka. Potrebni so znanje krojenja in vsaj osnove šivanja, ki pripomorejo k lažjemu nastajanju novih in še boljših idej za posamezno kolekcijo. Dober oblikovalec bo poznal tudi različne materiale. Sama sem hodila na priznano šolo Istituto Marangoni v Londonu, kjer so me naučili, kakšno je dejansko delo modnega oblikovalca.

Kakšno je vaše razmišljanje o modi?
Jaz modo obožujem, je moje delo, hobi, čisto vse. Zame je moda nekaj posebnega, je čisto drug svet, kjer lahko vsak sam izraža svoj stil. Navzven je svet želj in vsega lepega, a vendar znotraj moda ni glamur – tega je le dva odstotka, vse ostalo je delo.

Koga iz sveta slavnih vidite v vaših stvaritvah?
Če bi že koga morala izbrati, je to modna poznavalka in modna ikona Anna Dello Russo. Njo bi izbrala, ker res zna nositi kreacije oblikovalcev, ker modo ceni in ker je tudi dobra promotorka novih mladih oblikovalcev. Takšna je nekoč bila pokojna Isabella Blow. 

V kateri od modnih prestolnic si želite oblikovati?
Imela sem že veliko srečo, da sem leto dni živela in študirala modo v Milanu, kasneje pa tri leta v Londonu, zato sta naslednji destinaciji, ki bi ju rada izkusila kot modna oblikovalka, Pariz in New York.

S katerim od znanih modnih oblikovalcev bi vas lahko primerjali?
Upam, da z nobenim, čeprav spoštujem in spremljam delo več oblikovalcev – tako znanih kot tudi manj znanih, a vendar je smisel oblikovalca ta, da je edinstven in prepoznaven po čisto svojem slogu.

Kaj boste pokazali na tednu mode?
Kolekcija temelji na stilu 70. let, ob tem pa je bila moja muza za kolekcijo igralka Ali MacGraw. Zgodba kolekcije govori o spominih, kako ti pustijo sledi na vsakem od nas. Igrala sem se z barvami in raznimi materiali, različno sem jih kombinirala, kar je pri vsaki moji kolekciji nepogrešljivo.

Kaj si obetate od sodelovanja na slovenskem tednu mode?
Nova poznanstva, mogoče se iz tega rodi še kakšno novo sodelovanje. Poleg tega pa tudi predstavitev kolekcije novemu občinstvu in tako tudi pridobitev novih strank.

Kaj je za vas najbolj vznemirljivo v modnem svetu?
Tedni mode so zelo vznemirljivi, saj je vedno polno presenečenj in pričakovanj. Zame je vznemirljivo tudi ustvarjanje in izdelovanje nove kolekcije, najbolj pa me razveseli, ko vidim, da so stranke zadovoljne in nosijo moje kreacije.

Če bo šlo vse po načrtu, kje bomo vaše stvaritve občudovali čez deset let?
Upam, da nekje v tujini, najraje v kakšni od prestolnic mode, kjer bi rada nekoč ustvarjala kolekcije in živela.

Koliko bo stala vaša najdražja kreacija?
To je za zdaj poslovna skrivnost, o kateri bom govorila po koncu tedna mode.

Koščene manekenke ali manekenke z oblinami?
V svetu mode so določeni standardi, ki se jih držijo vsi oblikovalci. To je tudi čar mode. Na to vprašanje je zelo težko odgovoriti na kratko. Jaz podpiram suhe, vendar zdrave manekenke.

Kateri kos mora imeti v omari vsak moški?
Kravato.

Katerega pa vsaka ženska?
Malo črno obleko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.