Magazin > Lepota & telo
121 ogledov

Mlade ženske boli srce

Kar pri dveh tretjinah klicev zaradi težav s srcem gre za lažni alarm, pravijo v Žurnal24 main
Srce. Zaradi preobremenjenosti število smrti zaradi kapi med mladimi sicer upada.
8 tisoč ljudi v Sloveniji vsako leto umre zaradi bolezni srca in ožilja, na svetu pa več kot 17 milijonov.

"Če vas ne povozi avto ali ubije rak, potem je srčna bolezen glavna bolezen," stanje karikira kardiolog Boris Cibic iz društva za zdravje srca in ožilja. Po njegovih ocenah ima v Sloveniji težave s srcem kar 40 odstotkov ljudi. Slovence, kot pravi kardiokirurg Borut Geršak, najpogosteje prizadeneta srčni infarkt in srčno popuščanje, pogoste pa so tudi motnje srčnega ritma, težave s prekrvavitvijo nog in možganska kap. Podobno je tudi v drugih evropskih državah.

Preventiva. Večkrat na dan jejte sadje in zelenjavo ter se izogibajte mastnim in slanim jedem. Opustite kajenje in zmanjšajte pitje alkoholnih pijač. Veliko se gibajte in se poskusite izogniti stresnim razmeram. Kar 80 odstotkov prezgodnjih smrti bi namreč lahko preprečili z zdravim načinom življenja, opozarjajo strokovnjaki.

Večinoma lažni preplahi
Zaradi težav s srcem v posvetovalnico omenjenega društva največ kličejo mlade ženske, stare od 20 do 40 let, pove Cibic. "V 70 odstotkih gre za lažne preplahe," poudarja in doda, da so vzroki za težave najpogosteje duševni, saj se po nasvet obrnejo večinoma zaradi stresa, ki ga povzročajo preobremenitve v službi in družini. Število smrti zaradi kapi med mladimi, starimi od 20 do 40 let, v zadnjih desetih letih po podatkih inštituta za varovanje zdravja (IVZ) sicer upada. Lani so v Sloveniji zaradi kapi umrli štirje mladi, leta 2000 pa 17. Po besedah Jožice Šelb z IVZ je nenadna srčna smrt med mladimi v glavnem povezana z boleznimi in vnetjem srčne mišice, s približevanjem 40. letu pa vse bolj z boleznimi koronarnih arterij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.