Magazin > Lepota & telo
26 ogledov

Mladi pijejo zaradi boljšega seksa

Boljši ulov ali poznejše obžalovanje? Žurnal24 main
Evropska raziskava je pokazala, da mladi zaradi boljšega in pogostejšega seksa namenoma pijejo alkohol in uživajo droge.

Najstniki in mladi odrasli po celi Evropi pijejo in uživajo droge kot del svojih rednih seksualnih strategij. Raziskavo so izvedli raziskovalci javnega zdravja in družboslovnih študij iz cele Evrope. Anonimne vprašalnike so namenili več kot 1300 ljudem, ki so stari od 16 do 35 in se pogosto družijo v nočnih klubih. Skorajda vsi, ki so v raziskavi sodelovali, so že prišli v stik z alkoholom. Večina je prvo alkoholno pijačo spila v svojem 14. ali 15. letu. Tri četrtine vprašanih je že poskusilo marihuano, ecstasy in kokain pa je poskusilo kar 30 odstotkov.

Izidi raziskave so pokazali, da je tretjina moških in četrtina žensk pila alkohol, da bi si povečali možnost spolnega občevanja. Kokain, ecstasy in marihuano pa so posamezniki uživali za povečanje vzburjenosti in za daljši seks. Posamezniki, ki so pred 16. letom že uživali marihuano, kokain ali ectasy, so imeli večje možnosti za hitro izgubo nedolžnosti. Zlasti pri dekletih je bilo štirikrat bolj verjetno, da so imele spolni odnos pred 16. letom, če so do takrat že pile ali kadile marihuano.

 

Preberite še:

Kaj vas spravlja v zadrego?

Konec ljubezenske zveze ni tako grozen

Stranski učinki Keglovih vaj

Čeprav naj bi droge in alkohol imeli tako imenovane seksualne bonitete, se je izkazalo, da se ljudje pod vplivom drog in alkohola lažje predajo tveganju ter da pozneje obžalujejo svoja dejanja. Tako so udeleženci raziskave, ki so bili v zadnjih štirih tednih vinjeni, imeli pet ali več partnerjev, seks brez kondoma in so na splošno obžalovali spolno udejstvovanje pod vplivom alkohola in drog v zadnjem letu. Uporaba marihuane, kokaina in ectasyja je pripeljala do enakih situacij.

Vodja raziskave Mark Bellis iz univerze Johna Mooresa v Liverpoolu pravi, da so trendi popivanja in uživanja drog v zadnjih desetletjih postali rutina nočnega evropskega življenja. "Milijone mladih Evropejcev uživa droge in pije alkohol, s tem vplivajo na svoje seksualne odločitve in si povečajo možnosti za nevaren seks, ki ga pozneje obžalujejo. Ne glede na negativne posledice pa smo spoznali, da mnogi substance uživajo, da bi dosegli zelo specifične seksualne učinke."

Soavtor, psihiater Amador Calafat pa je povedal, da "seksualna dejavnost z uporabo substanc ni naključna, ampak seksualno motivirana. Spolna vzgoja je po navadi zgrajena neodvisno od vzgoje o uporabi substanc in obratno. V resnici pa mladi ljudje alkohol, droge in spolnost zelo pogosto vidijo kot dele skupne socialne izkušnje, kar pomeni, da bi moralo biti soočanje s temi temami prav tako poenoteno."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.