Magazin > Lepota & telo
63 ogledov

Mladi vse manj odgovorni

Šola bi lahko staršem pomagala izobraževati mlade o odgovorni in varni spolnosti Žurnal24 main
Spolna vzgoja. Raba kontracepcije upada, kažejo britanske raziskave.

Najstniki o spolnosti in kontracepciji vedo odločno premalo, kar je bistven vzrok za vse več spolnih bolezni in neželenih najstniških nosečnosti, je pokazala britanska raziskava, ki so jo te dni objavili na straneh svetovnega dneva kontracepcije (ta je jutri, 26. septembra).

25 odstotkov 15-letnikov je pri nas že spolno dejavnih.

Najbolj skrb vzbujajoč je petodstotni upad rabe kontracepcije. Po mnenju raziskovalcev naj bi bilo za takšne rezultate krivo predvsem pomanjkanje spolne vzgoje v šolah, ki tudi pri nas še vedno ni obvezen del učnega načrta.

Na voljo izjava in knjižica
Slovenski šolski sistem je letos v prvi letnik srednje šole sicer uvedel podpisovanje izjave o odgovorni spolnosti (Ponosen sem na spol), ki naj bi služila spodbujanju mladih k razmišljanju, in knjižico Kako naj izberem najboljšo kontracepcijo zase in za partnerja?, vendar je uvajanje spolne vzgoje še vedno odvisno od posamezne šole in njenega programa. Učiteljem je pri tem v pomoč zloženka O vama – varna izbira za odgovorno spolnost, ki jo je v sodelovanju z ginekološko kliniko ljubljanskega kliničnega centra oblikoval Zavod RS za šolstvo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.