Magazin > Lepota & telo
68 ogledov

Mladost na krožniku

Hrana je eliksir mladosti. (Foto: Istockphoto) Žurnal24 main
S pravilno prehrano preprečite prve znake staranja.

 “Po 20. letu se nastajanje kolagena v telesu upočasni, kar se kaže v začetku nastajanja gub, suhi in mlahavi koži ter nastanku celulita,” razlaga nutricionistka Alja Dimic z Zavoda za prehrano. “Z rednim uživanjem vitamina A in B-kompleksa lahko preprečite prve znake staranja,” razkriva Luka Filipič, trener fitnesa in strokovnjak za prehrano, in dodaja: “Največ za kožo koristnih vitaminov je v temnozeleni in rumeni zelenjavi, sadju rumene barve, margarini, jajcih, ribjem olju in mleku.

Kolagen za mladost
Na čvrstost in prožnost kože izrazito vpliva kolagen. To je glavna beljakovina vezivnega tkiva pri sesalcih in nekaterih drugih razredih živali ter ena izmed poglavitnejših sestavin kože, pove Dimičeva. Njegovo pomanjkanje vodi do gub, ki spremljajo staranje. Zadostna količina kolagena je zato zelo pomembna pri ohranjanju mladostnega videza, dodaja sogovornica.

Beljakovine so nujne
Vzdrževanje visoke ravni kolagena si lahko zagotovite z velikim vnosom aminokislin. Največ kolagena je v beljakovinah živalskega izvora, toda da bi ga v telo vnesli dovolj, Dimičeva priporoča še uživanje kolagena v prahu – opozarja le, da mora biti organsko pridelan.

Pomemben vitamin C
Pomembno vlogo pri tvorbi kolagenskih in drugih prožnih vlaken ima tudi vitamin C. Če želite ohraniti mladosten videz, torej uživajte veliko svežega sadja in zelenjave – s tem boste poskrbeli za dobro sintezo kolagena ter zmanjšali možnost prezgodnjega pojavljanja gub in pigmentnih madežev. Peteršilj, brokoli, jagode, pomaranče in klementine so živila, bogata z vitaminom C, ki jih uživajte redno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.