Magazin > Lepota & telo
154 ogledov

Mleček močnejši od virusov

satje Shutterstock
Matični mleček krepi imunski sistem.

Osrednja sezona prehladov se po podatkih inštituta za varovanje zdravja začne naslednji mesec, zato časa za vzpostavitev telesne obrambe pred virusi ni več veliko. Ni treba, da posegate po zdravilih, saj vam lahko na pomoč priskoči narava. Poleg zdrave prehrane pri domačih zdravilih izstopa predvsem matični mleček, ki ga za čebeljo matico proizvajajo čebele delavke. Je izjemno hranljiv in bogat z blagodejnimi učinkovinami, ki okrepijo imunski sistem.

Najbolje pod jezik

Pri Čebelarski zvezi Slovenije poleg že omenjenih blagodejnih lastnosti matičnega mlečka izpostavljajo to, da izboljšuje delovanje možganov, poveča tek, poživi in krmili delovanje žlez ter lajša starostne težave in bolezni. Učinkovit je tudi v boju proti staranju kože, zato ga je mogoče najti v vse več naravnih kozmetičnih sredstvih.

Matični mleček je najbolje jemati v njegovi najčistejši obliki, čeprav ga najdete tudi vloženega v medu ali skupaj s cvetnim prahom. Najhitreje bo učinkoval, če ga zaužijete tako, da manjšo količino položite pod jezik in počakate, da ga telo vsrka. Matični mleček, ki mora do svojega cilja potovati skozi želodec, bo težje in pozneje opravil svoje delo. Uživajo ga lahko tudi otroci, a v manjših količinah.

Uporaba. Matični mleček je zaradi visoke vsebnosti beljakovin razmeroma hitro pokvarljiv, zaradi aktivnih učinkovin pa tudi zelo občutljiv. Hraniti ga je treba v hladilniku pri stalni temperaturi, zajemati pa le z leseno ali plastično žlico, saj lahko aktivne snovi v mlečku pri stiku s kovino reagirajo, zaradi česar se spremenita njegova sestava in učinkovitost. Zamrznjen matični mleček je uporaben največ tri leta, v hladilniku pa ga lahko hranite šest mesecev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.