Magazin > Lepota & telo
17 ogledov

Mnenje strokovnjakinje o pivski igrici

pivo Shutterstock
Po družabnih spletnih omrežjih je iz Amerike v Evropo in torej k nam zaneslo igro, v kateri mladi drug drugega izzivajo, kdo zmore popiti več alkohola ali nevarnejšo mešanico.

Igra, ki se imenuje Neknominate, je v tujini že zahtevala smrtne žrtve, toda nič ne kaže, da bi se mladi zaradi tega kaj bolj zavedali njene nevarnosti. "Igra je za mlade najbrž privlačna zato, ker jim s tveganim vedenjem omogoča vključitev v družbene skupine, v katere sicer ne bi imeli vstopa," pravi Nataša Sorko, socialna pedagoginja in predsednica Društva Žarek upanja, ki se ukvarja s preprečevanjem in zdravljenjem zasvojenosti z alkoholom. Problem preprečevanja udeležbe mladih v takih igrah je kompleksen, vse pa se začne pri vzgoji, dodaja Sorkova.

Vse se začne pri starših

Po njenem mnenju je igra privlačna predvsem za tiste otroke in mladostnike, ki imajo majhno samozavest in ne verjamejo vase, kar je v veliki meri posledica vzgoje. "Pozitivno okolje, v katerem starši pravilno usmerjajo svoje otroke, je velik varovalni dejavnik," pojasnjuje. Otrok se odnosa do alkohola najprej nauči od staršev, toda ne ob žuganju in moraliziranju o njegovi škodljivosti, temveč ob zgledih, ki mu jih s svojim ravnanjem dajejo starši.

Dvojna morala

Prav doma pa se težave tudi začnejo, saj po podatkih raziskav Društva Žarek upanja veliko otrok in mladih pride prvič v stik z alkoholom doma, pogosto zelo zgodaj, tudi že pred 10. letom. "Otroci tako dobijo dvojno sporočilo; govorimo jim, da je alkohol sprejemljiv in hkrati da ga ne smejo piti, zaradi česar so še bolj zmedeni in ne vedo, kaj je prav in kako ravnati v takih situacijah." Ob tem strokovnjakinja poudarja, da vsako uživanje alkohola pred 15. letom za kar štirikrat poveča možnost za težave z zasvojenostjo z alkoholom v odraslosti. Sporočilo bi torej moralo biti jasno: takšne igre so prenevarne, da bi se jih igrali.

Vprašajte jih, zakaj

Starši, ki opazite, da se vaš otrok ali mladostnik že udeležuje spletne igre z alkoholom (ali zaradi drugih razlogov zlorablja alkohol), še niste prepozni za ukrepanje. "Najpomembnejši je odkrit pogovor. Vprašajte ga, zakaj se je sploh vključil v to igro oziroma zakaj počne, kar počne," svetuje strokovnjakinja. Pri tem je pomembno, da ob resnih težavah ne čakate predolgo in čim prej poiščete tudi strokovno pomoč. "Otroci se z alkoholom srečujejo vse bolj zgodaj in v naše društvo pridejo po pomoč vse mlajši ljudje," opozarja pedagoginja. Če ste s preventivo zamudili, ne zamujajte s pravočasnim odzivom na težave.

Komentarjev 1
  • 4krogci 12:24 25.februar 2014.

    Pri temu se gre za spit 0,5L piva in ne 50 litrov! In vsak ima možnost kupit gajbo piva in jo dat (par € v hoferju) ali pa spit teh pol litra! 3/4 jih pa tko to ignorira tko da ...prikaži več vseeno. Malo drugače bi pa blo če bi se šlo za spit liter vodke ali kaj podobnega.