Magazin > Lepota & telo
53 ogledov

Mobiteli v bolnišnicah leglo okužb

Mobitele redno razkužuje le deset odstotkov medicinskega osebja. Žurnal24 main
Kar 95 odstotkov mobilnih telefonov, ki jih uporablja medicinsko osebje, je okuženih z vsaj enim tipom bakterij, od katerih lahko nekatere povzročijo nevarne okužbe.

Mobiteli, ki jih v bolnišnicah uporabljajo zdravniki in medicinske sestre, so nevarni prenašalci bakterij, je pokazala raziskava turške univerze Ondukoz Mayis iz Ankare. Nekatere med njimi so odporne na antibiotike in so lahko vzrok okužb, ki jih pacienti dobijo med zdravljenjem. Raziskovalci so na mobitelih odkrili na meticilin odporno bakterijo Staphylococcus aureus (MRSA). MRSA lahko v posebnih okoliščinah povzroči resne okužbe (sepsa, pljučnica), ki ogrožajo življenje. V več kot 95 odstotkih se MRSA prenaša prek rok bolnišničnega osebja, zato je higiena v teh ustanovah bistvenega pomena, vendar pa se je izkazalo, da le deset odstotkov medicinskega osebja redno razkužuje svoje mobilnike.

V študiji so odvzeli vzorce z rok in mobitelov dvesto zdravnikom in medicinskim sestram iz operacijskega krila in oddelka za intenzivno nego iz neke bolnišnice v Ankari.

95 odstotkov testiranih mobilnikov je bilo okuženih z vsaj enim tipom bakterije, 35 odstotkov z dvema, 11 odstotkov pa s tremi tipi bakterij ali več. "Naši rezultati kažejo, da se bakterije prenašajo z rok na mobitele, ki so lahko pravo skladišče nevarnih okužb," so povedali avtorji raziskave.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.