Magazin > Lepota & telo
40 ogledov

Morda ste zato slabokrvni

Zivljenje 10.04.14, strocnice, hrana foto: shutterstock Shutterstock
Z beljakovinami so povezani vsi procesi v telesu, saj gradijo telesne celice.

"Prvi pogoj za pravilno kombiniranje živil, ki jih potrebujemo pri pripravi jedi, je dobro poznavanje hranilnih snovi, ki jih živila vsebujejo," pravi Milena Suwa Stanojević, univerzitetna diplomirana živilska tehnologinja. Beljakovine skupaj z nekaterimi maščobami in v vodi raztopljenimi mineralnimi snovmi gradijo telesne celice. Vsi življenjski procesi v telesu so v povezavi z 
beljakovinami.

Viri različnega izvora

Glavni vir kakovostnih beljakovin so živila živalskega izvora. To so mleko, mlečni izdelki, meso, ribe in jajca. Veliko beljakovin je tudi v živilih rastlinskega izvora, kot so stročnice, lupinasto sadje, pšenica, rž, ječmen, riž, koruza, ajda in krompir. V času hitre rasti in razvoja je zato še posebej pomembno, da dobimo s hrano od 10 do 15  odstotkov beljakovin na dan. "Če beljakovin v hrani primanjkuje, se najprej porabljajo beljakovine iz krvi, kar povzroča slabokrvnost," dodaja sogovornica.

Ste vedeli?

Jajce je mešano živilo, saj beljak vsebuje beljakovine, rumenjak pa veliko holesterola in esencialnih maščobnih kislin. Vsebuje pol manj beljakovin kot meso, toda njihova biološka vrednost je višja, saj se zelo dobro izkoristijo v telesu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.