Magazin > Lepota & telo
17 ogledov

Morda vam manjka železa

Pazite, s kom se družite. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Ste velikokrat nerazpoloženi in brez energije? Morda je vzrok za takšno počutje smiselno poiskati v neprimerni prehrani. Tovrstna počutja namreč velikokrat kažejo na pomanjkanje železa.

Kronična utrujenost in depresija
Ravnodušje, kronična utrujenost in celo depresija so velikokrat posledica neprimerne oziroma slabe prehrane, v kateri primanjkuje železa. Tega mikrohranila človeško telo sicer potrebuje v zelo majhnih količinah, vendar pa je uživanje hrane, bogate z železom, ključnega pomena za naše zdravje. Železo namreč služi za prenos kisika iz pljuč v celice, za proizvodnjo energije in dobro delovanje možganov.

Pozorne naj bodo predvsem nosečnice
Na raven železa v krvi bi morale biti še posebej pozorne nosečnice in ženske z močnejšimi menstrualnimi krvavitvami. Nizka raven železa v krvi v prvi vrsti sicer ne pomeni ničesar resnejšega, vendar pa lahko razvoj anemije sčasoma s seboj prinese številne težave. Prvi znaki pomanjkanja železa v krvi so tako utrujenost in nerazpoloženost, sledijo občasne izgube zavesti. Nosečnice s tovrstnimi težavami so velikokrat nagnjene k prezgodnjemu porodu, njihovi otroci pa imajo ob rojstvu pogosto prenizko težo.

Uživajte stročnice
Namesto da bi tako trpeli zaradi slabokrvnosti, raje uživajte več hrane, bogate z železom. Veliko ga najdemo v mesu, fižolu in drugih stročnicah. Če menite, da običajna prehrana ne bo zadostila vašim potrebam po železu, se lahko odločite tudi za prehranska dopolnila. Vendar pa se pred jemanjem teh najprej posvetujte z osebnim zdravnikom, ki vam bo na podlagi vaše krvne slike svetoval, kolikšne količine dodatnega železa bodo za vas primeren dnevni vnos.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.