Magazin > Lepota & telo
79 ogledov

Moška slaba razvada je v resnici dobra

pivo Shutterstock
Posedanje v lokalu s prijatelji, seveda ob kozarcu pijače, je zelo dobro za psihično zdravje moških, pravijo raziskovalci. Da, prav ste slišali.

Ko se bo vaš najdražji naslednjič po športu odpravil "še na eno pivo s prijatelji", se nikar ne jezite preveč. Raziskava je namreč pokazala, da druženje s prijatelji ob kozarcu pijače moške spodbudi, da spregovorijo o svojih občutkih, prijatelje vprašajo za nasvet in se predvsem bolje počutijo, piše Daily Mail.

V raziskavi, ki jo je izvedel Medical Researc Council, so sodelovali Škoti, stari od 30 do 35 let. Raziskovalka Carol Emslie je moške sicer spraševala o njihovih navadah pitja, a jo je medtem presenetilo odkritje, da obiskovanje lokalov s prijatelji izboljšuje moško psihično zdravje.

"Dejstvo, ki me je presenetilo najbolj je, da se moški na pijači s prijatelji ne obnašajo možato. Po nekaj pijačah se prijateljem odprejo in zaupajo, česar v vsakdanjem življenju ne počnejo. Stereotip, da so moški mentalno zelo močni in da o težavah in čustvih s prijatelji ne govorijo, tako ne drži. Odkrili smo, da takšno druženje s prijatelji moške sprosti in izboljša njihovo razpoloženje," pravi Emsliejeva.

Seveda raziskovalci pri tem dodajajo, da se nenehni odhodi na pivska druženja lahko hitro obrnejo v škodljivo navado, še posebej, ko moški ob druženju spijejo preveč alkohola. Zmernost torej ni odveč.

Komentarjev 2
  • puys 22:21 24.januar 2014.

    Neverjetno odkritje, jaz pa sem mislil, da hodimo v bare zato, da se nam poslabša psihično zdravje. Vse kar te veseli ti izboljšuje zdravje.

  • relinqu 21:49 24.januar 2014.

    Zelo vesel bi bil, če bi avtor članka kje zapisal tudi naslov raziskave in kje/kdaj je bila objavljena.