Magazin > Lepota & telo
346 ogledov

Moški potrebujejo cink

Moški naj bi uživali hrano bogato s cinkom.(Foto: iStockPhoto) Žurnal24 main
Bistvena načela zdrave prehrane so za vse enaka, a kljub temu med spoloma obstajajo določene razlike

 

Nasvet: Pistacije dvignejo raven antioksidantov v krvi in tako pomagajo znižati holesterol, je pokazala raziskava, izvedena na univerzi Penn State v ZDA. Vključite jih v solate ali z njimi zamenjajte nezdrave prigrizke.

  “Moški morajo biti pozornejši na hrano, ki  pomaga preprečevati vnetja in raka na prostati,” pojasnjuje nutricionistka Mojca Cepuš. Gre predvsem za živila, ki vsebujejo veliko cinka in antioksidantov.

  • Meso in ribe: Naj bo to govedina, svinjina ali perutnina, izberite tisto, ki vam je najbolj všeč. Ob tem seveda pazite, da mastno meso jeste redkeje, in mesa na jedilnik ne uvrščajte vsakodnevno.
  • Jajca, mleko, sir: Ta živila živalskega izvora vsebujejo tako cink kot močan antioksidant selen. Pri njih velja enako opozorilo kot pri mesu: izbirajte manj mastna in ne pretiravajte!
  • Rdeča in oranžna hrana: Korenje, paradižniki, gozdni sadeži, breskve ... seznam je dolg. Živila rdečih in oranžnih odtenkov vsebujejo likopen, močan antioksidant, ki lovi proste radikale in tako preprečuje deformacije celic. Pri paradižniku Cepuševa poudarja: “Boljši je toplotno obdelan!”
  • Oreški: Med pestro ponudbo oreškov izberite tiste, ki jih jeste najraje. Vsi so bogati tako z zdravimi maščobnimi kislinami kot z antioskidanti. Pest na dan za  malico bo dovolj, seveda pa jih lahko vključite tudi v najrazličnejše jedi.
  • Rastlinska olja: Olja rastlinskega izvora (oljčno, sončnično, bučno, kokosovo, laneno ...) vsebujejo veliko vitamina E. Gre za antioksidant, ki povečuje imunsko odpornost in preprečuje poškodbe celic.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.