Magazin > Lepota & telo
25 ogledov

Moški slabše skrbijo zase

hamburger Shutterstock
Slovenci se slabo in neredno prehranjujemo in premalo gibljemo. Debelosti vedno več.

Stres je eden od ključnih razlogov za slabšanje zdravja med Slovenci. To je ena od glavnih ugotovitev Inštituta za varovanje zdravja RS (IVZ), ki je proučeval zdravje in vedenjski slog Slovencev med letoma 2001 in 2008. Zaradi stresa so najbolj prizadete ženske, stare od 40 do 45 let, nižje izobraženi in predstavniki nižjega sloja ter prebivalci vzhodne in osrednje Slovenije.

Manj cigaret in alkohola

Medtem ko ženske bolj trpijo zaradi stresa, je med moškimi več kadilcev in pivcev alkohola, poleg tega pa se slabše in bolj neredno prehranjujejo.

Kljub temu na IVZ zaznavajo pozitivne premike predvsem glede kajenja in uživanja alkohola. V obdobju 2002–2008 sta se zmanjšala delež kadilcev in povprečno število pokajenih cigaret na dan, manj je tudi kajenja v bivalnih prostorih, prav tako pa se zmanjšuje tvegano pitje alkohola.

Nezdravo prehranjevanje

Naše prehranjevalne navade so v povprečju slabe. Zajtrk uživamo neredno, vse več je tistih, ki sploh ne zajtrkujejo, obroke pa čez dan razporejamo neprimerno – tako časovno kot količinsko. Bolj neredno se prehranjujejo moški.

Po sadju več kot enkrat na dan poseže vse manj ljudi, vse več pa je tistih, ki sadja sploh ne uživajo. Moški redkeje posežejo po zelenjavi, sicer pa je pri obeh spolih manj uživalcev zelenjave.

Z rekreativno vadbo se ukvarja več ljudi, vendar jih le nekaj več kot 20 odstotkov zadosti smernicam za rekreativno telesno vadbo. 
Zaradi nezdravega prehranjevanja in nezadostne telesne dejavnosti je med odraslimi vse več debelosti, predebeli pa so spet večinoma moški.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.