Magazin > Lepota & telo
27 ogledov

Moški z mesom onesnažujejo okolje

meso Shutterstock
Večina moških je mnenja, da brez mesa ni obroka. A če bi se prehranjevali tako kot ženske, bi v ozračje sprostili okoli 15 milijonov ton toplogrednih plinov manj kot sicer, pravijo nemški znanstveniki.

Da se ženske prehranjujejo bolj zdravo kot moški, so potrdile že številne raziskave, skupina nemških znanstvenikov iz Univerze v Hallu pa zdaj predstavlja rezultate raziskave, ki prehranjevalne navade prikažejo tudi skozi onesnaženje, poroča STA.

Več mesa, večja onesnaženost

Raziskave iz let 2005 in 2006, v katerih je sodelovalo okoli 20 tisoč prostovoljcev, so pokazale, da moški, ki se prehranjujejo manj zdravo in uživajo pretežno meso, suhe mesne izdelke in maščobe živalskega izvora, ne škodujejo le zdravju, ampak tudi okolju. Takšna prehrana naj bi imela velik vpliv na globalno segrevanje, menijo znanstveniki in navajajo, da se med proizvodnjo hrane proizvede 20 odstotkov celotne količine toplogrednih plinov. Med njimi sta tudi ogljikov dioksid in metan, ki nastaneta med živinorejo.

Če bi se moški prehranjevali kot ženske, če bi uživali več zelenjave, sadja in žitaric, bi torej po navedbah nemških znanstvenikov prihranili okoli 15 tisoč kvadratnih kilometrov površin, v ozračje bi se sprostilo okoli 15 milijonov ton toplogrednih plinov in 60 tisoč ton amoniaka manj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.