Magazin > Lepota & telo
47 ogledov

Motnje erekcije? Nujno k zdravniku!

null Žurnal24 main
O motnjah erekcije si iz strahu pred zasmehovanjem veliko moških ne upa spregovoriti. A težave z erekcijo ima po petdesetem letu več kot polovica moških.

Kljub temu "mnogi moški menijo, da njih ta težava ne bo nikoli prizadela", pravi urolog Marko Lovšin iz specialistične urološke ambulante v Ljubljani. Danes lahko to težavo odpravljamo z zdravili ali psihološkim svetovanjem, velikokrat pa je ključnega pomena odkrit pogovor s partnerjem.

Začaran krog neuspeha. Motnje erekcije obsegajo več stopenj, od časovno preveč omejene ali nepopolne erekcije do trajne nezmožnosti erekcijo sploh doseči. Bistvo je, da zadovoljujoč spolni odnos ni mogoč. Vzroki za tovrstne težave so lahko psihične ali fizične narave. Med psihične vzroke spadajo pomanjkanje samozavesti, neizkušenost in strah pred neuspehom. "Moški o tej težavi nenehno razmišljajo, živijo v strahu, kaj bo pri naslednjem spolnem odnosu, kar seveda vodi v nov neuspeh in tako se vrtijo v začaranem krogu, iz katerega ne morejo več sami. Potrebujejo pomoč, saj se lahko sicer popolnoma izolirajo od domačega in delovnega okolja," pojasnjuje Lovšin. Velikokrat je obremenjena tudi partnerica, saj ta za težavo včasih krivi sebe. Drugače je pri fizičnih vzrokih tovrstnih motenj, saj gre pri teh za znake nekaterih bolezni. Erektilne motnje so značilne predvsem za bolezni ožilja, motnje v delovanju ščitnice, sladkorno bolezen in depresijo, lahko pa se pojavijo tudi po določenih operativnih posegih in zaradi stresa. Svoje doda tudi nezdrav življenjski slog, zlasti čezmerna telesna teža, zloraba alkohola in kajenje.

 
 

O težavi se je treba veliko pogovarjati: najprej s partnerjem in šele nato s terapevtom.

Marko Lovšin, urolog

 
Ukrepajte preventivno. Med pogoste urološke bolezni moških se uvrščajo tudi težave s prostato, predejavnim sečnim mehurjem ali inkontinenco – nenadzorovanim uhajanjem urina. Za večino teh težav obstajajo rešitve bodisi v obliki psihološke in farmakološke pomoči bodisi operativnih posegov, če se le pravočasno odločite za pregled. Lovšin poudarja, da "bolezni sečil naraščajo s starostjo". Zato se moškim po 45. letu še posebno priporoča, naj redno preventivno obiskujejo urologa ter tako poskrbijo za zgodnje odkritje in uspešno zdravljenje morebitnih težav. Brezplačne urološke preglede občasno organizira tudi specialistična urološka ambulanta v Ljubljani.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.