Magazin > Lepota & telo
68 ogledov

Možgani krivi za razliko med spoloma

možgani glava moški Shutterstock
Raziskovalci so odkrili, da povezave med možganskimi celicami pri moških in ženskah ne delujejo enako, kar bi lahko bil odgovor na večkrat izpostavljene razlike v lastnostih spolov.

Medtem ko so pri ženskah zelo pogoste povezave med možganskima polovicama, je pri moških več povezav znotraj vsake polovice.

Moški možgani so očitno bolje prilagojeni za komunikacijo znotraj možganskih polovic. Tako imajo na primer posamezna podpodročja možganov veliko stikov z neposredno sosednjimi področji. Obstaja tudi več lokalnih povezav s kratkim dosegom.

Pri ženskah so po drugi strani odkrili več daljših medceličnih povezav, predvsem med obema možganskima polovicama. Le v malih možganih je ravno obratno – pri moških tam obstaja več povezav med polovicama, pri ženskah pa znotraj njiju.

Razlike med spoloma se s starostjo še krepijo, piše v poročilu znanstvenikov v reviji ameriške akademije znanosti Proceedings.

Moški usklajujejo, ženske povezujejo

Anatomske razlike bi lahko po njihovem prepričanju pojasnile pogosto izpostavljene razlike v lastnostih moških in žensk, ki naj vendarle ne bi bile le klišeji. Tako naj bi lahko moški zaradi arhitekture možganov svoje zaznave bolje uresničevali v usklajenem delovanju, ženske pa bolje med sabo povezovale analitične in intuitivne informacije.

Raziskovalci pod vodstvom Madhure Ingalhalikar s pensilvanske univerze v Philadelphii so povezave znotraj možganov preiskovali s posebnim postopkom, pri katerem je mogoče na podlagi gibanja molekul vode sklepati o poteku živčnih vlaken.

Postopek so uporabili pri skoraj tisoč otrocih, mladostnikih in mladih odraslih v starosti od 8 do 22 let. Za vrednotenje so raziskovalci možgane razdelili na 95 podpodročij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.