Magazin > Lepota & telo
94 ogledov

Možganska kap tudi med mladimi

S temperaturami se viša tudi želja po počitnicah, kar zmanjša delovno storilnost Žurnal24 main
Kap. Danes se vse več primerov možganske kapi odkrije tudi med mladimi.

Možganska kap je med mladimi v ZDA do 45. leta vse pogostejša, so ugotovili na letošnji mednarodni konferenci o kapi v San Antoniu. Tudi v Sloveniji je po besedah Bojane Žvan, predstojnice oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo kliničnega centra v Ljubljani, odkritih primerov kapi pri mlajših vedno več, vendar naj bi bila to predvsem posledica boljšega diagnosticiranja.

V naslednjih 25 letih naj bi se po evropskih napovedih število kapi zaradi staranja prebivalstva rahlo povečalo.
Bojana Žvan, nevrologinja
Boljše diagnosticiranje
“Pred leti pri mladih takšne kapi niso odkrili,” pojasnjuje Žvanova. “Pri mlajših ženskah je pogosta venska tromboza, ki je včasih sploh niso diagnosticirali,” poudarja. Enako je bilo tudi s poškodbami arterij pri športnikih in fizičnih delavcih. Danes se zdravstvo osredotoča tudi na mlade in celo najmlajše, saj kap lahko prizadene tudi dojenčke.

Mladi si lahko opomorejo
Poleg boljše diagnostike je danes veliko boljše tudi zdravljenje, ki je še posebno učinkovito pri mlajših bolnikih. “Kapi pri mladih niso tako usodne kot pri starejših, saj jim lahko že zelo dobro pomagamo. Imamo ogromno mladih bolnikov, ki po kapi znova živijo popolnoma normalno življenje,” pravi Žvanova. Kap sicer v 90,2 odstotka primerov prizadene starejše od 64 let.

Možganska kap lahko prizadene tudi otroke in mladostnike.
Pritisk, tihi ubijalec
Vzrok za možgansko kap je v večini primerov previsok krvni pritisk. Če ga imate tudi vi, se posvetujte z zdravnikom in se čim prej lotite ukrepov za njegovo znižanje.

Prepoznajte znake
Pri zdravljenju posledic možganske kapi je najpomembnejše hitro ukrepanje. Če opazite naslednje znake, morate nujno k zdravniku:

  • delna ali popolna ohromelost obraza ali telesa
  • motnje govora in zmedenost
  • motnje vida, ravnotežja in koordinacije
  • občutek mravljinčenja v eni polovici telesa
  • težave pri požiranju, slabost
  • težave pri zadrževanju vode in blata
  • močan glavobol in motnje zavesti
  • otrpel vrat


Več informacij lahko najdete na Pomagamprvi.si.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.