Magazin > Lepota & telo
830 ogledov

Na kaj bodite pozorni, ko izbirate sončno kremo

Sonce, sončenje, zaščita, krema za sončenje Profimedia
Na trgu je veliko različnih krem, ki nudijo zaščito pred soncem. Pri izbiranju bodite pozorni tudi na to, ali imajo fizični filter ali ščitijo kemično.

UV sevanje na naši koži pušča velike posledice, izpostavljenost lahko povzroči nekatere estetske nepravilnosti, kot je hiperpigmentacija, obstaja pa tudi tveganje za nastanek kožnega raka, ki je dan danes vse pogostejši.

Na trgu so na voljo različne vrste sončnih krem, ki ponujajo več načinov zaščite pred UV sevanjem. Kadar smo izpostavljeni soncu, moramo vedno uporabljati kreme, ki imajo bodisi fizikalno bodisi kemično zaščito. Ti dve vrsti se razlikujeta po bistveno drugačni formulaciji.

"Fizične kreme za sončenje odbijajo sončne žarke stran od kože in na splošno spadajo v skupino mineralnih krem za sončenje, ki vsebujejo cinkov oksid ali titanov dioksid. Ker se UV žarki odbijajo od kože, fizične kreme za sončenje zagotavljajo zaščito tako pred valovnimi dolžinami UVA kot UVB," je za Health US News povedala dr. Susan Massick, izredna profesorica dermatologije na Ohio State University Wexner Medical Center v Columbusu. 

ženska, plaža, krema za sončenje | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Fizične kreme za sončenje so običajno manj prosojne in pustijo belo sled, medtem ko so kemične kreme svetlejše in nevidne na koži. Po drugi strani pa so fizične kreme nežnejše do občutljive kože in tudi okolju prijaznejše. Kemična sredstva za zaščito pred soncem sončne žarke absorbirajo in razpršijo s kemikalijami, ki pokrivajo določena območja valovnih dolžin UVA in UVB, zato ta sredstva za zaščito pred soncem običajno vsebujejo mešanico kemikalij, ki pokriva zelo širok spekter. 

"Kemične kreme je lažje nanašati, saj jih je enostavno vtreti v kožo. Je pa res, da so te kreme na kemični osnovi in lahko povzročijo draženje pri ljudeh z občutljivo kožo," je dejala Massick. 

Kemične kreme se več uporabljajo v sklopu ličenja, saj bele ali fizične kreme za sončenje puščajo bele sledi in so zato nezaželene. 

Pri izbiri kreme je nujno, da upoštevate, kakšen tip kože imate in v kakšnem stanju je vaša koža. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.