Magazin > Lepota & telo
54 ogledov

Na limonah sledi vaginalnih okužb

limonada Shutterstock
Čeprav to, da se na limoninih rezinah, ki jih s pijačami strežejo v lokalih, skriva veliko bakterij, že veste, vseeno ne gre prezreti najnovejše raziskave, ki je pokazala, da limonina lupinica na sebi skriva celo bakterije glivic, ki so v nožnici.

Škodljive mikrobe na sebi nosi kar 70 odstotkov limon, ki so jih za raziskavo raziskovalci zbrali v 21 lokalih in restavracijah. Takoj ko so jim natakarji postregli pijačo z rezino limone, so jo raziskovalci s pinceto shranili v sterilno vrečko, piše Huffington Post.

"Čeprav so limone znane po protimikrobnih lastnostih, rezultati raziskave kažejo, da različni mikrobi preživijo na mesu in lupini limon. Lastniki restavracij in njihovi zaposleni se morajo zavedati, da imajo lahko rezine limon, ki jih dajejo v pijače, na sebi tudi potencialno patogene mikroorganizme," pravijo raziskovalci.

Raj za bakterije

Ti so na vzorcih namreč odkrili različne bakterije, med njimi črevesne (v obliki fekalnih materij), bakterije iz dihalnih poti, ki so na limone prišle s kihanjem, kašljanjem in govorom, različne bakterije s kože, sledi bakterije E. Coli, pa tudi bakterije, ki sprožajo glivične okužbe nožnice.

Phil Tierno, klinični profesor mikrobiologije in patologije, ki je sodeloval pri že več kot desetih podobnih raziskavah, tudi pri raziskavi, ki so jo naredili pri ABC News, je s skritimi kamerami ugotovil, da večina zaposlenih v lokalih in restavracijah limone reže brez zaščitnih rokavic. Ugotovili so tudi, da so limone v restavracijah in lokalih oprane le redko, tisti, ki limone operejo, pa jih le površno splaknejo pod tekočo vodo. Tierno dodaja, da se ravno tu skriva razlog, zakaj se na limoninih lupinah pojavljajo fekalne bakterije in sledi glivic iz nožnice.

Nevarnost za okužbe?

A razloga za preplah, da bi zaradi bakterij na rezinah limone resno zboleli, po besedah Tierna ni: "Le zaradi uživanja takšnih limon verjetno ne bo prišlo do okužb, a možnosti vedno obstajajo. Dejstvo je, da ne moremo živeti pod steklenim zvonom, zato pa imamo praviloma učinkovit imunski sistem."

Seveda pa rezine limon niso edine, ki v restavracijah z najrazličnejšimi bakterijami prežijo na vas. Da se jim je nemogoče izogniti, pravijo tudi rezultati več raziskav, kjer so škodljive mikrobe in bakterije odkrili čisto povsod – na olivah, višnjah, limetah, posodicah za omake, solnicah, prtih, mizah in stolih … Izogniti se jim torej ne morete.

Komentarjev 1
  • Oxxo 16:15 30.januar 2014.

    Ni strahu... Coca Cola vso to svinjarijo 100 % razžre...