Magazin > Lepota & telo
24 ogledov

Na maraton se dobro pripravite

maraton Shutterstock
Bližje ko ste maratonu, bolj morate biti pripravljeni sprejeti tudi odločitev, da zaradi poškodbe nekaj časa trenirate manj.

Ključna je tehnika teka

Priprave na 17. Ljubljanski maraton, ki bo 28. oktobra, so že v polnem teku, a kaj hitro se zgodi, da načrtovan urnik priprav zmoti neprijetna poškodba. Toda večino manjših lahko po mnenju tekaškega trenerja Urbana Praprotnika še pravočasno pozdravite. “Toda brez nekajdnevnega počitka nikakor ne bo šlo,” poudarja strokovnjak.

Prehitro predaleč

Zdaj so najpogostejše poškodbe pri tekačih predvsem preobremenitvene poškodbe, ki so posledica prehitrega povečevanja razdalje teka,” pojasnjuje Praprotnik. Takšne poškodbe so na primer bolečine na zunanji strani bokov in kolena ter na notranji strani goleni. “Skoraj vse takšne poškodbe se dajo pozdraviti, dovolj so trije ali štirje dnevi počitka in nato postopna vrnitev k teku,” pravi trener. Resnejše poškodbe, kot so poškodbe kosti, pa potrebujejo več 
tednov mirovanja.

Poslušajte svoje telo

Kljub strokovnim nasvetom, da je zaradi poškodbe nujen počitek, pa je za marsikaterega tekača to najbrž psihično zelo težko, saj je želja po dobrem rezultatu in ohranjanju tekaške kondicije, v katero ste že toliko vložili, zelo velika. Praprotnik ob tem poudarja: “Ni res, da je vse v glavi, treba je poslušati tudi svoje telo!” Konec koncev naj bi bil tek nekaj prijetnega in ne samo lov za rezultatom, zato poskrbite za svoje zdravje in, če poškodba od vas to zahteva, tudi prestavite udeležbo na maratonu na naslednje leto.

Poškodbe zmanjšamo s pravilnim načinom teka, saj ta vpliva na to, kakšne so sile in kako delujejo na telo,” pojasnjuje Praprotnik. Spreminjanje tehnike teka pa zahteva svoj čas, vsaj od tri do štiri mesece. “Zdaj je za to prepozno, lahko popravite le manjše napake kot je na primer pokončnejša in stabilnejša drža telesa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.