Magazin > Lepota & telo
54 ogledov

Na meso raje pozabite

Bolečine v sklepih omilijo vegetarijanske prehranjevalne navade. (Foto: Shutters Žurnal24 main
Bolečine, ki spremljajo revmatična obolenja, lahko ublažite tudi s pravilno prehrano.

Spremenljivo in deževno pomladno vreme ljudem z obolenji sklepov pogosto prinese močnejše bolečine. Težave lahko ob zdravilih omilite tudi s pravilno prehrano in naravnimi pomagali, a bodite previdni.

Bolijo sklepi, mišice in hrbtenica. Za revmatične bolezni so značilne predvsem dolgotrajne bolečine v sklepih in ob njih, v mišicah in hrbtenici, očesna vnetja ter izpuščaji na koži, navajajo na strokovnem portalu Revma.net. Če opazite navedene simptome, čim prej obiščite svojega osebnega zdravnika.

Zelišča niso dovolj
V lekarnah je mogoče dobiti učinkovita mazila iz arnike, razne čaje in prehranske dodatke. "Zdravilna zelišča so za revmatike koristna, vendar so lahko nevarna, če bolnik opusti jemanje potrebnih zdravil in postopke zdravljenja," poudarja fizioterapevtka Barbara Šepetavc.

Omega 3 blaži vnetje
Svoj delež pri lajšanju težav ima vsekakor tudi hrana, ki naj vsebuje čim manj mesa. "Izboljšanje lahko dosežete tudi z uživanjem ribjega ali svetlinovega olja, bogatega z omega 3 maščobnimi kislinami, ki zmanjšujejo vnetje," svetuje Šepetavčeva. Ob tem še enkrat opozarja, da vegetarijanska prehrana sicer res lahko zmanjša del simptomov bolezni, vendar doseženo izboljšanje ni tolikšno, da bi nadomestilo zdravila. Ta so še vedno ključen del vsakega zdravljenja in jih zato ne smete zanemariti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.