Hrana, ki vstopi v želodec, se razgradi na manjše sestavine, ki se vsrkajo v tanko črevo.
Sestavine, ki se ne vsrkajo v tanko črevo, prehajajo naprej po prebavilih do debelega črevesja,
kjer nastajajo plini. Napenjajo tako dušik, ogljik, dioksid, kisik in metan kot tudi vodikov
sulfid, ki je glavni krivec za smrad.
Izogibajte se stročnicam
Vetrovi se pojavijo iz različnih vzrokov, med najpogostejše spadajo uživanje rastlinske hrane
(stročnic, zelja, čebule, korenja …), mlečnih izdelkov, gaziranih pijač, svežega kvašenega peciva,
lahko pa se pojavijo tudi zaradi jemanja nekaterih zdravil, porušene črevesne flore ali
nepravilnega požiranja zraka. Tako nas lahko napenja že zaradi žvečenja žvečilnih gumijev, pri
katerem pogoltnemo bistveno več zraka kot sicer.
Pomagajte si z naravnimi pripravki
- Skuhajte čaj iz kamilic, rmana, majarona, poprove mete ali melise, tako da čajno žličko zelišča prelijete s skodelico vroče vode in pustite stati od 10 do 15 minut. Precedite in pijte trikrat na dan po obrokih.
- V enem litru belega vina namočite 3 žlice janeža, 1 žlico tavžentrože in 1 žlico timijana. Pustite stati najmanj 2 tedna in ob težavah spijte po eno šilce pred obroki.
- V skodelico hladne vode zmešajte žlico sveže iztisnjenega limoninega soka in pol čajne žličke sode bikarbone. Pripravek spijte takoj po jedi, čim hitreje.
- Nastrgajte za čajno žličko ingverjeve korenine ter jo zmešajte s čajno žličko limoninega soka. Pripravek zaužijte takoj po jedi.
Masirajte trebuh
Lezite na hrbet ter se s krožnimi gibi v smeri urnega kazalca pomikajte od zunanjega dela trebuha proti notranjemu in obratno. Čeprav so vetrovi nekaj naravnega, ima velika večina pred njimi predsodke, zato se jim poskušajte že preventivno izogniti. Strah, da bi vam kakšen nenadzorovano ušel, bo tako popolnoma odveč!