Magazin > Lepota & telo
74 ogledov

Na potep z ekotorbo

Torbica Smetumet
1/4
Smetumet
Ekoustvarjalnost. “Skoraj vse se lahko spet uporabi in vsak je lahko koristen,” je prepričana Božena Blanuša.

Izdelki. "Zanimivo je, da večina izdelkov, ki so skozi leta postali samoumeven del našega vsakdana, pri ljudeh še vedno sproža neverjetne odzive," je o odzivu na izdelke iz recikliranih materialov dejala Maja Modrijan iz Kulturnega ekološkega društva Smetumet.

"Zdaj smo se že navadili, da nas občasno nagovorijo tudi neznanci na ulici in nas povprašajo, iz česa je kakšna stvar, ki jo imamo, in kje smo jo dobili. Vrečke iz starih dežnikov, torbice iz kavne embalaže, cekar iz plastičnih vrečk, čeveljci iz starih hlač, denarnica iz čokolinove vrečke, pletena mapa iz plakatov, blokec in svinčnik iz odpadnega papirja ter še veliko drugih izdelkov za vsakdanjo rabo," je o izkušnji nadaljevala Modrijanova.

Socialno recikliranje

Sogovornica je zasnovala tudi prve izdelke za društvo Projekt Človek oziroma za projekt Iz koša, ki je namenjen posameznikom, ki veljajo za pripadnike ranljivejše družbene skupine. "Iz izkušnje pri delu z ranljivo skupino vem, da je neizražen kreativni potencial del njihove problematike in hkrati zaloga, močno področje. Za njihovo uspešnejšo socialno integracijo je ravno ta lahko vir, iz katerega črpajo ideje ter načine povezovanja in lastnega prispevka k družbenemu dobremu," je o povezavi med ekološko ustvarjalnostjo in pozitivno socializacijo posameznikov dejala Božena Blanuša, vodja projekta Iz koša, saj naj bi bilo prav za socialno šibkejše nekako naravno, da "iščejo materialne vire v že uporabljenih materialih, ki so dostopnejši in cenejši. Zastonj."

Pisane kolekcije

Izdelke Smetumeta si lahko ogledate v njegovi pisani trgovini Zibka v Ljubljani. "Smetumetova linija izdelkov se drži načel. Odpadnim materialom dodamo le kakšne majhne nove surovine, ki znatno pripomorejo k večji uporabnosti ali trajnosti izdelka. Združujemo eko-logične pristope, razne tehnologije in rokodelska znanja, estetiko, ergonomijo in igrivost. Izdelki so plod raziskovanj po principu naših norm in ne posledica družbenega kvazi ekotrenda," pravi Modrijanova, ki je tudi prepričana, da so kupci recikliranih izdelkov gotovo ljudje "z večjo mero ekološke in družbene ozaveščenosti".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.