Magazin > Lepota & telo
22 ogledov

Na spletu naj ne bodo sami

računalnik otrok Shutterstock
Več o družinski varnosti na spletu lahko najdete na spletni strani Safe.si, kjer so vam na voljo tudi številne brezplačne brošure.

Internet. Otroci se spoznavajo z računalnikom, še preden se starši tega zavedajo, saj je prisoten v skoraj vsakem gospodinjstvu. Toda kakšen je pravi način, da otroka spoznate z računalnikom in kdaj začeti z brskanjem po spletu, kjer se lahko otroci že z enim samim napačnim klikom srečajo z neprimerno vsebino, izpostavljeni pa so tudi drugim nevarnostim?

Radovedni že triletniki

V Centru za varnejši internet pravijo, da že najmlajši otroci (približno tri leta) posnemajo odnos staršev do računalnika in mobilnega telefona, zato bodite dober zgled. Svetujejo tudi, da otroka spodbujate k pridobivanju praktičnih izkušenj. Tipkanje po tipkovnici je za otroka lahko zabavno.

Naslednji korak so igre

Med četrtim in šestim letom je otrok že sposoben dojeti več. Na srečo je na spletu mogoče najti veliko programov, namenjenih otroški igri in učenju. "Na začetku pomagajo skupne dejavnosti na spletu, kjer skupaj poiščite primerne otroške strani," svetujejo strokovnjaki. Pozneje otroci od spleta že zahtevajo več in so samostojnejši, zato je dobro že razmišljati tudi o varnosti. "Razmislite o nastavitvi programov za filtriranje vsebin, ki bodo otrokom omogočili brezskrbne obiske spleta," poudarjajo strokovnjaki s Centra za varnejši internet.

O hobijih in idolih

Sedemletniki po navadi že spoznajo, da lahko prek računalnika dostopajo do informacij o svojih hobijih, idolih in drugih interesih. Strokovnjaki svetujejo, da zanje poiščete primerne spletne strani in jih spravite v mapo "priljubljene", kjer bodo vašemu otroku preprosto na voljo. Otroka na začetku ne puščajte samega na spletu.

Pri 12 samostojni

Novopečeni najstniki na spletu preživijo vse več časa in ga pogosto obvladajo bolje od staršev. Na Centru za varnejši internet svetujejo, da ostanete mirni in se z otrokom pogovorite o vseh vsebinah in vedenjih, ki se vam zdijo neprimerni. Predvsem pa se tudi sami izobrazite o spletu in novostih na njem.

Razvade

Na Centru za varnejši internet opozarjajo, da lahko kljub pozornemu spremljanju, potrpežljivi vzgoji in dobrim zgledom včasih otroci pri rabi računalnika prestopijo meje priporočljivega. Takrat se lotite takih ali podobnih ukrepov in od zastavljenih pravil ne odstopajte:

  • Brez mobilnih telefonov ob obrokih (zajtrk, kosilo, večerja) ter med 17.30 in 19. uro.
  • Domača naloga in preostala opravila morajo biti opravljeni pred igranjem videoigric.
  • Prepoved uporabe tehnologije v spalnicah ponoči.
  • Kaznovanje, ki vključuje prepoved uporabe tehnologij, je lahko koristno, če kazen ustreza storjenemu "prekršku".
  • Časovno omejitev igranja videoigric, uporabe socialnih omrežij in preostale tehnologije je treba vsiliti, če otrok ni sposoben sam nadzorovati uporabe.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.