Magazin > Lepota & telo
30 ogledov

Na voljo brez recepta in brez nadzora

Kapsule za hujšanje delujejo le, če se ob njihovem jemanju držimo diete in se do Žurnal24 main
Kapsule za hitrejše izgubljanje telesne teže v lekarnah prodajajo tudi suhim ljudem, čeprav tega ne bi smeli početi.

Alli, novo zdravilo za pomoč pri hujšanjo in prvo tovrstno zdravilo, ki se v Evropski uniji prodaja brez recepta, je od nedavnega na voljo tudi pri nas. Čeprav zdravila po navodilih proizvajalcev ne smejo jemati mladoletni in tisti, ki imajo indeks telesne mase (ITM) manjši od 28, ga v lekarnah prodajajo tudi tem.

 

Indeks telesne mase

ITM. Razmerje med višino in kvadratom telesne teže pokaže, ali je posameznik pretežak, prelahek ali pa ima primerno telesno težo. Normalna telesna teža se giblej med 18,5 in 24,9. če je rezultat izračuna ITM 28, gre za debelost prve stopnje - to bi denimo veljalo, če bi imela 170 centimetrov visoka ženska 80 kilogramov.

Na voljo vsakomur
Zdravilo je v ljubljanskih lekarnah kupila sodelavka Žurnala, ki ima ITM zagotovo manjši od  28, njene starosti pa farmacevti niso preverili. Brez vprašanj ali opozoril ga torej lahko dobite  tudi, če če ne ustrezate merilom, navedenim v informativnem biltenu zdravila. Ob nakupu škatlice kapsul alli lekarnark ni zanimalo niti, ali nakupovalka zdravilo kupuje zase, kaj šele da bi preverile njen ITM (pri višini 175 centimetrov je naši sodelavki do ustreznega ITM manjkalo kar 26 kilogramov!) ali jo povprašale po njenem zdravstvenem stanju in starosti.

Le nestrokovnost?!
Na vprašanje, ali gre za brezbrižnost, pomanjkanje ustreznih navodil zaposlenim ali zgolj trud po doseganju čim večje prodaje tega izdelka, so nam iz Lekarniške zbornice Slovenije (LZS) odgovorili, da gre le za ''domnevno nestrokovnost''. ''Pri uporabi zdravil za samozdravljenje je del odgovornosti tudi na strani uporabnika. Navodilo za uporabo navaja, da zdravila ne smejo uporabljati določene osebe, medtem ko je prodaja zdravila omejena z mestom prodaje, to je lekarno,'' je zapisala predsednica LZS Andreja Čufar. Kljub temu je dodala, da ''farmacevt v lekarni lahko odkloni izdajo zdravila, če je to v interesu zdravja bolnika, saj mora v okviru svoje strokovne usposobljenosti preprečevati napačno zdravljenje''. V praksi je odločitev za uporabo zdravila kljub napotkom in prepovedim proizvajalca v celoti prepuščena (večinoma slabo obveščenemu) posamezniku.

Kako deluje
Kapsule alli sicer delujejo tako, da preprečijo vsarkavanje maščobe v telo, kar pomeni, da se ta izloči po naravni poti skozi prebavni trakt. Namenjene so le ljudem s čezmerno težo, zato ga tisti z normalno ali zgolj rahlo povečano težo ne smejo jemati. Kapsule se prav tako ne smejo uživati skupaj s celo vrsto drugih zdravil in ob prisotnosti bolezni, kakršne so sladkorna bolezen, visok krvni pritisk in povečan holesterol.

Miniintervju z Mojco Cepuš, strokovnjakinjo za prehrano

1. Ali je takšno hujšanje zdravo?
Če ima pacient ITM nad 28, je v veliki nevarnosti, da bo v prihodnosti zbolel za katero izmed kardiovaskularnih bolezni, in takrat je vsekakor smiselno, da shujša. Če mu to uspe le s tabletami, je to bolj zdravo kot ostati debel, ob uživanju kapsul pa se priporočata tudi zmerna dieta in gibanje, ki že sama pripomoreta k manjši telesni teži.

2. Je prav, da se tovrstna zdravila izdajajo brez recepta?
Mislim, da bi bilo bolje, če bi se zdravila za pomoč pri hujšanju izdala po posvetovanju z zdravnikom.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.