Magazin > Lepota & telo
32 ogledov

Naberite si novih moči

Piti je treba ne glede na občutek žeje, vendar previdno. S čezmernim pitjem vode Žurnal24 main
Ste na delovnem mestu pogosto v enakem položaju, mišice postajajo zakrčene, koncentracija pa peša? Ponujamo vam nekaj trikov, kako prebuditi telo in odpraviti miselno blokado.

Večkrat menjajte položaj!
Če dolgo časa sedite v enakem položaju, mišice postopoma oslabijo ali se zategnejo, noge postajajo otekle, tilnik pa boleč. Tekom sedenja večkrat menjajte položaj, sezujte se in pokrčite noge, pretegnite roke. Bodite pozorni na držo, ne glede na utrujenost in dolžino delavnika poskusite sedeti čimbolj zravnano, hrbtenica naj bo ravna, ramena potisnjena nazaj.

Vzemite si odmor in se sprehodite!
Kratki desetminutni odmori vas bodo sprostili in vam povrnili energijo, potrebno za nadaljnje delo. Če je le možno, sezujte čevlje in se bosi sprehodite po pisarni. Če vam ni nerodno, naredite tudi nekaj razteznih vaj. Roke dvignite nad glavo in jih dobro pretegnite, noge naj bodo nekoliko v razkoraku. Stopala naj bodo sprva ravno na tleh, nato stopite na prste, tako boste pretegnili še mišice na nogah.

Oči pokrijte z dlanmi
Večurno gledanje v računalniški ekran povzroča tudi utrujene in pekoče oči. Za nekaj minut si oči in obraz pokrijte z dlanmi, glavo lahko naslonite tudi na pisalno mizo. Sprostite se, odmislite težave in naloge, ki vas še čakajo, z mislimi odtavajte v popolno sproščenost. Tako si boste nekoliko odpočili glavo in oči, koncentracija se bo povrnila, spet boste v polnem delovnem zagonu.

Veliko tekočine in uravnotežena prehrana
Med delovnim dnem bodite pozorni na to, da v telo vnesete čimveč tekočine. Kavo popijte zjutraj in nato morda še enkrat v dnevu, več pa lahko na vaše telo vpliva že izrazito negativno. Preveliki odmerki kofeina lahko povzročijo namreč izrazito pospešen srčni utrip, znojenje, zvišan krvni pritisk in celo zastrupitev. Namesto kave raje pijte čimveč vode, obogatene z minerali, sveže stisnjenih sadnih sokov ali čaja. Sveža hladna tekočina vas bo prebudila, poskrbite pa tudi za vsakodnevno uravnoteženo prehrano, ki vam bo dala novih moči.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.