Magazin > Lepota & telo
130 ogledov

Nad revmo z golimumabom

Revmatoidni artritis se pri ženskah pojavlja od dva- do trikrat pogosteje kot pr Žurnal24 main
Slovenskemu trgu se obeta novo biološko zdravilo proti revmatičnim obolenjem – golimumab.

“V pogajanjih z Zavodom za zdravstveno zavarovanje  Slovenije (ZZZS) smo ceno spustili za 30 odstotkov pod evropsko raven letne terapije, na njegovo odločitev pa še čakamo,” pravi Tjaša Burnik, predstavnica podjetja Merck. Terapija za enega bolnika bi tako stala okrog 13 tisoč evrov na mesec, kar je primerljivo z drugimi biološkimi zdravili, dodaja. Da je golimumab v postopku razvrščanja, potrdi Jurij Fürst z ZZZS, vendar “še ni mogoče napovedati, kdaj in kako bo postopek končan”.

En odmerek na mesec
“Golimumab je prvo zdravilo, ki se uporablja enkrat na mesec, tako da bolnikom ne bo treba po tedenske odmerke kot do zdaj, poleg tega pa omogoča preprosto aplikacijo pod kožo,” pojasnjuje revmatolog Matija Tomšič z oddelka za revmatologijo ljubljanskega univerzitetnega kliničnega centra (UKC). Avtoinjektor v obliki peresnika je bil namreč razvit v sodelovanju z bolniki z revmatoidnim artritisom.

Tramali kot bomboni
V primerjavi z Zahodom je odstotek bolnikov z artritičnimi obolenji, ki jih zdravimo z biološkimi zdravili, še vedno majhen, vendar večji kakor na Vzhodu, zatrjuje Sonja Praprotnik s kliničnega oddelka za revmatologijo. Kot pravi, je denar za zdravljenje z biološkimi zdravili omejen, zato so jih pred desetimi leti začeli dobivati bolniki, ki so jih najbolj potrebovali, danes pa jih prejemajo tako rekoč vsi, ki se ne odzivajo na zdravljenje s klasičnimi zdravili.
Njen pacient Iztok biološka zdravila prejema od leta 2004, in kot pravi, je njegovo življenje od tedaj popolnoma drugačno. “Tudi prej se je nekako dalo funkcionirati, vendar sem postal odvisen od protibolečinskih tablet. Tramale sem jedel kot bombone, da sem zjutraj sploh lahko vstal,” se spominja enainštiridesetletni Iztok.

Operacija ni potrebna
Bojana se z artritisom spopada več kot 20 let, pred dvema letoma pa se ji je stanje tako poslabšalo, da je prešla na terapijo z biološkimi zdravili. “Bila so obdobja, ko je življenje postalo ena sama velika bolečina; prepričana sem bila, da bom postala invalidka,” opisuje svojo izkušnjo bolnica, ki je že bila na listi za operacijo komolca. “Z biološkimi zdravili smo pri njej dosegli stanje, ki pomeni popolno odsotnost vseh bolezenskih znakov,” poudarja revmatolog, a pristavlja, da bo morala zdravila še naprej jemati.

Zdraviti čim prej
Raziskave kažejo, da bi pri 17 odstotkih bolnikov po dveh letih mirovanja bolezni lahko končali zdravljenje z biološkimi zdravili, če bi terapijo začeli dovolj zgodaj. “Nasploh je zelo pomembno, da se revmatoidni artritis čim prej diagnosticira in začne zdraviti, sicer lahko od 70 do 80 odstotkom bolnikov povzroči resne deformacije sklepov,” opozarja Tomšič.
Ravno zgodnje intenzivno zdravljenje in biološka zdravila so v zadnjih desetih letih pomembno prispevala k uspešnemu zdravljenju artritičnih obolenj, izpostavi revmatolog. Terapija z biološkimi zdravili je sicer draga, saj stane od 13 tisoč do 15 tisoč evrov na bolnika, vendar se kakovost njegovega življenja popolnoma spremeni. Poleg tega ni odpravljanja posledic stranskih učinkov nekaterih klasičnih zdravil, prihranki pa so mogoči še pri bolniških dopustih in operacijah, našteje Tomšič, sklene pa: “Revma prizadene tudi mlade, ne le stare, kot si najpogosteje predstavljamo.

Artritis pogostejši pri ženskah

Revmatoidni artritis
Bolezen se po navadi začne v srednjih letih, za njo pa lahko zbolijo tudi mlajši odrasli in celo otroci. Revmatoidni artritis se pri ženskah pojavlja od dva- do trikrat pogosteje kot pri moških. Gre za kronično vnetno bolezen, ki povzroča bolečine, otekanje, okorelost in izgubo funkcije sklepov.

Golimumab
V Evropski uniji je registriran za zdravljenje revmatoidnega artritisa, psoriatičnega artritisa in ankilozirajočega spondilitisa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.