Magazin > Lepota & telo
25 ogledov

Naj bo zelenjava okusnejša

Zelenjava naj bo čim večkrat na krožniku! (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Pomlad na krožnike prinese svežo zelenjavo, kar gre z roko v roki z izgubljanjem kilogramov pred poletjem in preganjanjem lenobnosti, ki se vas je držala vso zimo.

Marsikdo ob omembi zelenjave nakremži obraz, otroci pa je že pregovorno ne marajo. Toda obstajajo zdravi in preprosti načini, da postane zelenjava najbolj slasten del vsakega obroka. Okus ji lahko dodate, ne da bi uporabili nezdrave ali visokokalorične dodatke. Poskusite.

Prelijte jo z omako. Pasirana skuta, začinjena z zelišči, nasekljanim česnom, poprom in žličko olivnega olja je odličen dodatek hrustljavi sveži zelenjavi, odlična pa je tudi kot dodatek bučkam in paprikam z žara. Takšne zdrave omake dodajo zelenjavi veliko okusa in le malo kalorij, pripravljene pa so zelo hitro.

Kupite baby različico. Veliko vrst zelenjave ima prijetnejši in polnejši okus, preden do konca dozori. Med te na primer spadajo korenje, brstični ohrovt in artičoke. Takšno mlado zelenjavo lahko dobite v večini bolje založenih trgovin. Otroci jih bodo veseli tudi zaradi njihovega pomanjšanega videza in bitke o tem, da je treba pojesti tudi zelenjavo, bodo kmalu končane.

Sir je dobrodošel. Uporabite rezine manj mastnega sira, z njimi obložite že pripravljeno zelenjavo in jo za nekaj minut postavite v ogreto pečico, da se sir stopi. Še okusnejša je različica z na kocke narezanim sirom feta, čebulo, česnom, paradižnikom, papriko in bučkami. Vse skupaj zavijte v folijo in specite v pečici.

Začimbe in še enkrat začimbe. Napolnite svojo polico z začimbami in v trgovini kupite tudi tiste, ki jih še ne poznate. Poskusite začimbne mešanice tujih dežel in preizkušajte nove kombinacije že znanih začimb. Mnoge izmed njih imajo veliko pozitivnih učinkov na telo, vse pa so zelo okusne. Zelenjavni krožnik bo tako vsak dan drugačen.

Odkrijte juhe. Počasnejše kuhanje je razlog, da zelenjava v juhah razvije poln okus. Nekaj vitaminov se pri takšni pripravi brez dvoma izgubi, a kljub temu je gosta, dišeča zelenjavna juha odličen način, da v vaš jedilnik vnesete nekaj nizkokaloričnega zdravja. Juhe so obenem preproste za pripravo, zato so primerne tudi za kuharske začetnike.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.