Magazin > Lepota & telo
24 ogledov

Naj vas poletje ne postara

Kožo negujte letom primerno. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Za sijoč in mladosten videz nego kože in zaščito red soncem prilagodite starosti.

Zaradi visokih temperatur, vlage in škodljivih sončnih žarkov koža na obrazu poleti zahteva posebno nego, ki jo je treba prilagajati letom. Preverite, kaj vaša koža te dni zares potrebuje glede na vaše starostno obodbje.

Posledice izpostavljanja škodljivim sončnim žarkom in kajenja v obdobju 20. let se na koži pokažejo v 40. letih.
Dominika Logar, kozmetičarka
Dvajseta: vlaženje
"Ljudje v svojih dvajsetih ne smejo uporabljati preparatov za preprečevanje gub. Ti namreč vsebujejo sestavine, ki jih mlada koža tako ali tako že ima," opozarja kozmetičarka Dominika Logar in dodaja, da so za dnevno nego mlade kože najprimernejše vlažilne kreme iz naravnih sestavin. Ker se do 30. leta znaki staranja še ne pojavljajo, strokovnjaki svetujejo uporabo sredstev, ki ne vsebujejo agresivnih sestavin.

Trideseta: prehrana
"Najpomembnejše je, da kožo pravilno negujemo s prehrano. Vse preveč ljudi misli osredotoči na odpravljanje gub in pozabi na prvotno funkcijo kože," pravi Logarjeva. V tem starostnem obdobju se prve gube pojavljajo okoli oči in ust; nastanejo zaradi obrazne mimike. Ker se koža obnavlja počasneje, je priporočljiva uporaba različnih pilingov za obraz, saj očistijo odmrle delce.

5 pravil dobre nege

1. Uporabljajte kreme z zaščitnim faktorjem.
2. Pijte veliko vode, saj to izboljša videz kože.
3. Jejte živila, ki vsebujejo betakaroten. Ta kožo zaščiti pred sončnimi žarki.
4. Preparate za obraz nanesite tudi na vrat in dekolte.
5. Izbirajte živila, ki vsebujejo vitamine A, C in E.

Štirideseta: kolagen
Ker koža s staranjem izgublja kolagen in elastin, je v tem obdobju zaželena uporaba krem s temi sestavinami. "Zavedati se moramo, da kreme proti gubam teh ne preprečujejo, temvečjih kvečjemu odpravljajo ali zmanjšujejo," povedo v kozmetičnem salonu. Prav tako so zaželeni tisti preparati, ki kožo spodbujajo k tvorjenju kolagena, na primer vitamin A, in tako odpravljajo posledice, ki so jih na koži pustili sončni žarki.

Petdeseta: antioksidanti
Uživanje živil in uporaba preparatov, ki vsebujejo antioksidante, je v 50. letih najboljši način za boj proti gubam. Antioksidant vitamin C bo vplival na elastičnost in čvrstost kože. Ker koža s starostjo postaja vse bolj suha, je primerna uporaba mastnih krem, ki bodo vanjo vnesle dovolj vlage in jo nahranile.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.