Magazin > Lepota & telo
152 ogledov

Najbolj beli z najcenejšo

zobna ščetka zobna pasta Shutterstock
Zobje. Test zobnih krem ZPS kaže, da se zanje ne izplača zapraviti veliko.

Ustna higiena. Proizvajalci zobnih krem obljubljajo belino, čistočo in svež dah, pri tem pa so kreme, za katere obljubljajo večjo učinkovitost, po navadi tudi dražje. Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so se odločili preveriti, ali dražja zobna krema res prinaša boljše rezultate, in odkrili, da drži prej obratno. Za najučinkovitejše so se namreč pokazale prav tiste na dnu cenovne lestvice. "Tudi tokrat se je na testu izkazalo, da je večina navedb in trditev precej napihnjena, če ne že neresnična," pravi Urša Šmid Božičevič z ZPS.

Fluora manj od navedbe

Testirali so 14 krem, prisotnih na slovenskem trgu; najcenejša je stala 0,98 evra (125 mililitrov), najdražja pa 5,98 evra (75 mililitrov). Preverili so veljavnost trditev na embalaži, vsebnost fluora, abrazivnost (ali vsebujejo drobne delce, ki lahko tudi poškodujejo sklenino), prisotnost nezaželenih kemikalij (butilparabena, propilparabena in triklosana) in vrednost pH.

Ugotovili so, da so fluoridi v skoraj vseh zobnih kremah prisotni v manjši količini od navedene na embalaži (v manjših količinah pa so ga našli tudi v nekaterih kremah, kjer naj ga sploh ne bi bilo), pri nekaterih kremah je bil neustrezen tudi pH (ta bi moral biti 7). Nobena od krem z abrazivnimi delci ni bila zobem nevarna (ob pravilni uporabi).

Čudežev ne pričakujte

Kreme, ki obljubljajo večjo belino ter odstranjevanje madežev od kave, cigaret in vina, nikoli ne bodo primerljive z rezultati, ki jih lahko dobite pri zobozdravniku. "Čiščenje pomaga, a čudežev ne smemo pričakovati. Barva zob je odvisna tudi od barve sklenine, opazno bolj beli pa bodo zobje le po profesionalnem beljenju pri zobozdravniku," pojasnjuje Šmid Božičevičeva.

Malo naravnih učinkovin

Na ZPS so preverili tudi trditve na zobnih kremah, ki jih oglašujejo kot naravne oziroma z visoko vsebnostjo naravnih učinkovin (zeliščnih izvlečkov). Kot kaže, tudi tem trditvam ne gre verjeti, saj je test pokazal, da je navedenih učinkovin v kremah le za vzorec – daleč premalo, da bi sploh imele pozitiven učinek na zdravje dlesni.

Komentarjev 8
  • realna 10:38 13.januar 2014.

    to je reklama za ZPS - za ogled njihovih testov moraš namreč plačat članarino :) res smo potrošniki fajn zaščiteni-če se bo na tržišču pojavila kaka strupena ali nevarna zadeva torej ne bomo zvedeli razen če plačujemo naročnino? heh

  • puksicd 20:33 12.januar 2014.

    Reklama bi bila in oni ne bi nič zaslužili .. to bi bio narobe ;)

  • puksicd 20:32 12.januar 2014.

    Aba: Nisem napisal, da je ZPS smešen, to je moj nick. Tiste nebuloze pa so klinično potrjene, kolikor sem šel delat research, in vse študije so izvajali ugledni inštituti, tako da je tvoje pisarjenje tukaj rahlo hecno, ker dvomim, da ...prikaži več si strokovnjakinja.Girl36 - sklepam, da je slovenska, ker je njihova stran samo v angl. in slov. Dvomim, da bi kakšen tujec naredil stran v slov. in angl. Jaz jo uporabljam in sem navdušen - zobje občutno bolj beli v 1 tednu, tako da.Sicer pa sta oba0obe dokazala, kako majhna je slovenska majhnost in neprivoščljivost. Samo, da noben SLovenec ne uspe, pa je vse ok, a ne? Saj žurnal je isti - jutri bodo spet pisali o neki mega pogruntavščini iz nemčije, to pa bodo preskočili. Tako pač pri nas je. Sožalje svojcem. ;)