Magazin > Lepota & telo
132 ogledov

Najbolj ogroženi so moški

moški, sivi lasje, siv las, sivenje Shutterstock
Debelost in nezdrava prehrana sta med glavnimi krivci za raka debelega črevesa in danke.

Presejalni program Svit, namenjen zgodnjemu odkrivanju predrakavih sprememb ter raka na debelem črevesju in danki, vsako leto z zgodnjim odkritjem bolezni in napotitvijo na zdravljenje reši življenje najmanj 200 prebivalcem Slovenije. Za pojav te oblike raka so najbolj ogroženi moški, po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki izvaja ta program, pa se prav moški redkeje odločajo za preventivne preglede. V najbolj ogroženo skupino sicer spadajo vsi tisti, ki živijo nezdravo ali imajo to bolezen v družini.

Bolečine, kri, slabost

Bolezen lahko dolgo poteka popolnoma brez simptomov, kljub temu pa so nekatere težave lahko znak za alarm. "To so lahko bolečine v trebuhu, napenjanje, vetrovi, spremembe v odvajanju blata, kri na blatu ali črno blato ter slabost in bruhanje," pojasnjuje zdravnica Dominika Novak Mlakar z NIJZ. Glede na to, da je črevo dolg organ, so po njenih besedah bolezenski znaki odvisni od tega, v katerem delu črevesa leži tumor. "Tumorji leve strani debelega črevesa lahko povzročajo krče, bolečine v trebuhu, kri na blatu ali črno blato, slabost in bruhanje ter izmenjavanje zaprtja z drisko. Tumorji desne strani debelega črevesa pa povzročajo krče v trebuhu in izgubo telesne teže, redkeje pa spremembe pri odvajanju blata ali kri v blatu." Krvavitve lahko povzročajo slabokrvnost in z njo povezane klinične znake in simptome, kot so utrujenost, vrtoglavica in šumenje v ušesih ter splošno slabo počutje. Večina teh znakov in simptomov pa je povezana tudi z drugimi obolenji, zaradi česar veliko ljudi odlaša s pregledom, poudarja Novak Mlakarjeva. Poskrbite, da ne boste med njimi.

Testiranje

Prvo preverjanje, ali ste zdravi, boste opravili s preprosto oddajo vzorca blata, ki jo bodo v bolnišnici analizirali in preverili, ali je v njem prisotna kri. Če bo rezultat pozitiven, vas bodo povabili na dodatne preiskave s kolonoskopijo.

Kolonoskopija

Preiskava, pri kateri si zdravnik z upogljivo cevčico ogleda, kaj se dogaja v vašem črevesu in danki, je neboleča, lahko pa je malo neprijetna. Razloga z strah ni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.