Magazin > Lepota & telo
116 ogledov

Najbolj umazano sadje in zelenjava

Zivljenje 03.04.14. jabolka, foto: shutterstock Shutterstock
Vas zanima, na kateri vrsti sadja in zelenjave ostane največja količina pesticidov?

Ameriška neprofitna organizacija EWG je po številnih raziskavah sporočila spisek živil, ki pokaže, katero sadje in zelenjavo je priporočljivo kupovati organsko, če je to le mogoče. Pri tem so bili pod drobnogled vzeti ostanki pesticidov, ki na živilih trdovratno ostanejo tudi po intenzivnem pranju in odstranjevanju lupine.

1. Jabolka

Jabolka naj bi bila med najbolj umazanim konvencionalnim sadjem. Ko jabolko operemo, nam namreč ne uspe popolnoma odstraniti vseh pesticidnih ostankov. V pomoč je sicer lahko lupljenje jabolčne lupine, a prav tu leži večina vitaminov. Pri tem živilu prisegajte na organsko, tudi pri jabolčnih različicah, kot so jabolčni sok in jabolčna omaka.

2. Nektarine

Nektarine v kategoriji najbolj umazanega sadja prav tako zasedajo eno izmed prvih treh mest. Organizacija EWG je ugotovila, da kar 97 odstotkov vseh konvencionalno pridelanih nektarin prežema vsaj minimalna količina pesticidov. Izberite organske različice ...

3. Jagode

Dolgo vrsto let so bile konvencionalne jagode, še posebej tiste v Kaliforniji, škropljene s toksičnim metilbromidom, ki ga je sicer večina proizvajalcev zaradi izjemno invazivnih in škodljivih posledic za naše zdravje prenehala uporabljati.

4. Grozdje

Glede na izsledke ene izmed raziskav, izvedene s strani EWG, samo en navadni grozd lahko vsebuje 15 različnih vrst pesticidov. Tanka koža na grozdju ne zagotavlja zaščite pred potencialno nevarnimi kemikalijami, zato je tudi na tem mestu priporočljiva uporaba organskega – a ne samo grozdja, tudi rozin in celo vina.

5. Zelena

Zelena je bila v letu 2010 čisto na vrhu seznama organizacije EWG. To živilo si je sicer od takrat uspelo izboljšati svoje točke, vendar pa še vedno vsebuje pesticidne ostanke, ki so veliko višji od samega povprečja.

6. Špinača

Konveniconalno pridelana špinača je ena izmed največjih nosilk pesticidnih ostankov, vključujoč nevrotoksine, ki lahko povzročijo dolgotrajne probleme z zdravjem. Tanka plast je namreč lahka tarča za absorbcijo vseh nevarnih pesticidov, zato tudi tu odgovor leži v organski različici!

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.