Magazin > Lepota & telo
19 ogledov

Najdražja bolezen na svetu

Najpogostejša rakava obolenja so pljučni rak, rak na želodcu, rak debelega čreve Žurnal24 main
Rakava obolenja so verjetno vodilni vzrok smrti in po zadnjem poročilu tudi bolezen, ki najbolj prizadene svetovno denarno blagajno.

Rakava obolenja so najdražja bolezen na svetu in verjetno tudi vodilni vzrok smrti, je v najnovejšem poročilu zapisalo Ameriško združenje za rakava obolenja. Kot poroča Associated Press, bodo svoje ugotovitve še ta teden predstavili na globalni konferenci, posvečeni rakavim obolenjem na Kitajskem.

Premalo denarja za strategijo
Otis Braeley
, glavni medicinski predstavnik omenjenega združenja, opozarja, da premalo denarja namenjamo področju rakavih obolenj, glede na to, kakšen vpliv ima na svetovno ekonomijo. Kot so zapisali v poročilu, so tovrstna obolenja leta 2008 stala okoli 895 milijard dolarjev, v oceno pa niso zajeti stroški zdravljenja, kar pomeni, da je dejanska vsota še višja.

Veliko strokovnih skupin si zato prizadeva, da bi več pozornosti posvetili neinfekcijskim vzrokom smrti. O problemih bi morali razpravljati pri Združenih narodih in narediti strategijo, kako se spopasti z naraščajočim bremenom kroničnih bolezni, meni dr. Andreas Ullrich iz Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

30 odstotkov rakavih obolenj lahko preprečimo
Tobak in debelost sta po mnenju WHO gorivo za naraščajoče število kroničnih bolezni, medtem ko so cepiva in boljše oskrbe pripomogle k upadu nekaterih infekcijskih bolezni. Kot so zapisali, bi lahko preprečili okoli 30 odstotkov obolenj, če bi se izognili glavnim faktorjem tveganja, ki so:

  • uporaba tobaka
  • prevelika telesna teža in debelost
  • premajhen vnos sadja in zelenjave
  • fizična neaktivnost
  • alkohol
  • spolno prenosljive HPV-okužbe
  • urbano zračno onesnaženje
  • kajenje znotraj prostorov
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.