Magazin > Lepota & telo
693 ogledov

Najhujša bolečina je zobobol

Skrbite za dobro ustno higieno in umivajte zobe po vsakem večjem obroku. Žurnal24 main
Čeprav se neradi spominjate, ste se gotovo že srečali s to neprijetno, včasih celo neznosno bolečino. Z rednimi obiski pri zobozdravniku jo lahko preprečite, z žajbljem pa omilite.
Zakaj nastane bolečina?
Zobobol je najpogosteje posledica zobne gnilobe, ki nastane zaradi delovanja bakterij. Ostanki hrane med zobmi so namreč njihov vir energije, kisline, ki jih proizvedejo pri razkroju sladkorja in škroba v hrani, pa razkrajajo zobno sklenino in povzročajo zobno gnilobo. Bolečina se pojavi, ko je zgornja plast zoba poškodovana in zato ostane dentin, manj odporna spodnja zobna plast, nezaščiten. Zaradi tega se najrazličnejši dražljaji nemoteno prevajajo do oživčenega zobnega jedra – pulpe, kar začutimo kot bolečino.

Kako ravnati?
Ko bakterije osvojijo zobno pulpo, zob odmre in po nekaj dneh postane nadvse občutljiv na dotik. Bolečina za nekaj dni izgine, okužba pa se postopoma razširi v okolico zoba, kar vodi do zagnojitve in otekline, bolečina pa spet postane intenzivnejša. Gnojna masa rine zob iz zobne jamice, zato je zelo pomembno, da ne odlašate in že ob prvih težavah obiščete zobozdravnika.

Zobno gnilobo lahko preprečite
Če ne želite imeti težav z zobmi, je zelo pomembno, da hodite na redne preventivne preglede k zobozdravniku, in sicer najmanj enkrat do dvakrat letno. Skrbite tudi za dobro ustno higieno in umivajte zobe po vsakem večjem obroku (vsaj enkrat dnevno si jih umijte tudi z nitko). Izogibajte se uživanju lepljive hrane, gaziranih pijač in poskrbite za vnos zadostnih količin kalcija v telo. Tega je veliko predvsem v oreških, suhem sadju, korenju, špinači in olivah, nekaj pa tudi v mleku in mlečnih izdelkih.

Proti bolečinam
  • Žvečite sveže žajbljeve liste ali pelin.
  • Na zob, ki vas boli, položite košček surovega krompirja in pustite delovati nekaj minut.
  • Zob večkrat dnevno izplaknite s segretim jabolčnim kisom.

Ali ste vedeli?
  • Zobno pasto so odkrili pred približno 100 leti, do takrat pa so za čiščenje zob uporabljali pepel in limonin sok. 
  • Zobobol je trikrat bolj boleč kot ostale bolečine.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.