Magazin > Lepota & telo
1309 ogledov

Najpogostejši veganski nadomestki

vegansko živila vegani Shutterstock
Vegansko. Rastlinski nadomestki običajnih živil so osnova za kulinarični uspeh pri pripravi veganskih jedi.

"Kaj pa sploh ješ?" je zagotovo največkrat zastavljeno vprašanje vsem, ki se iz takšnih ali drugačnih razlogov prehranjujejo izključno z rastlinsko hrano. Prehrana veganov pa se po pestrosti ne razlikuje od prehrane vsejedcev – v nekaterih primerih je še bolj raznolika in zdrava. Vegani ne uživajo nobenih živil živalskega izvora, med katere spadajo meso, mleko, jajca in med. Najpomembnejši trik, ki ga je treba pri tovrstni prehrani usvojiti, je nadomeščanje živalskih sestavin z rastlinskimi osnovami. Pri Slovenskem veganskem društvu smo se pozanimali, kateri so najpogostejši veganski nadomestki.

Rastlinsko mleko

Na tržišču obstaja že veliko okusnih nadomestkov mleka in najbolje je, da s preizkušanjem odkrijete, kateri vam je najljubši. "Na voljo je ogromno vrst rastlinskega mleka, ki ga lahko uporabljajte pri pripravi kosmičev, pudingov in peciv ter kot dodatek h kavi ali pravemu čaju. V supermarketih boste zagotovo našli sojino in riževo mleko, v bolje založenih živilskih trgovinah in trgovinah z zdravo prehrano pa tudi mandljevo, ovseno, kokosovo, kvinojino, kamutovo in konopljino," pravijo v društvu.

Brez jajc

Poleg industrijsko pripravljenih obstaja ogromno nepredelanih živil, ki jih lahko pri pripravi jedi uporabite namesto jajc. Jajca se pri kuhi uporabljajo za vlago in pomoč pri vzhajanju. Najprej se pozanimajte, čemu služijo v vašem receptu. Pri vzhajanju lahko celo jajce nadomestite z dvema žlicama vode, eno žlico olja in dvema žlicama pecilnega praška ali vinskega kamna. Če potrebujete jajce kot vezivo pri tortah in sladicah, ga lahko nadomestite z eno žlico lanenih semen, kuhanih v treh žlicah vode. Pri cvrtju zmešate moko in vodo, nato živilo povaljate v drobtinicah, in že je pripravljeno za cvrtje. Če recept predvideva jajčni beljak, ga nadomestite z eno žlico navadnega agarja v prahu, ki ga raztopite v žlici vode, stepete, ohladite in znova stepete.

Sirup namesto medu

Agavin sirup je dobro topen v hladnih in vročih tekočinah. Na voljo je svetel, temen in jantarjeve barve, pri čemer je svetel bolj blagega okusa, okus temnega pa je podobnejši okusu karamele. Med lahko nadomestite tudi z javorjevim sirupom, ki vsebuje veliko cinka in magnezija ter kar desetkrat več kalcija kot med.

Vegansko maslo

Če recept zahteva maslo, imate več možnosti. Za kuhanje lahko uporabite katerokoli vegansko olje. Za peko pa raje izberite kokosovo ali palmovo olje. Vse več proizvajalcev zdrave hrane ima v svoji ponudbi margarino na rastlinski osnovi. V zadnjem času je vse bolj priljubljena tista iz ogrščice, ki ima več maščobnih kislin omega kot oljčno olje.

Tega nikoli ne recite veganu!

Malo za šalo so pri Slovenskem veganskem društvu navedli deset norih stvari, ki jih je že slišal vsak vegan.

  • Kje dobiš beljakovine?
  • Ali ne bi živali zavzele sveta, če bi vsi postali vegani?
  • Ali lahko še vedno ješ ribe?
  • Ampak tudi rastline lahko občutijo bolečino!
  • Ali ne bi krave eksplodirale, če jih ne bi molzli?
  • Ljudje smo na koncu prehranjevalne verige in moramo jesti meso.
  • Zakaj te ne skrbi za ljudi? Ljudje so pomembnejši kot živali.
  • Kaj pa sploh ješ?

  • Veganstvo je tako ekstremno.
  • Nikoli se ne bi mogel odreči šunki, siru, perutničkam ...
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.