Najobičajnejša razlaga za take težave je v zraku, ki ga med govorjenjem, pitjem in nervoznim
požiranjem zaradi stresa istočasno pogoltnemo in z njim napolnimo želodec. Kakor je vanj prišel,
mora tudi iz njega, na voljo pa sta le dve možnosti: nazaj skozi usta, kar slišimo kot riganje, ali
pa skozi črevo, ko nas presenetijo različno ubrani zvoki, ki imajo običajno tudi neprijeten vonj. K
temu svoje dodajo tudi bakterije, ki v črevesju pridno prebavljajo hrano, nekatere pa pri tem
proizvajajo žveplo. Tem težje je prebavljiva hrana, tem več plinov se proizvaja, še posebno če je
hrana mastna, obilna in sladka.
Krivci za napenjanje
Poznamo vrsto živil, ki povzročajo tovrstne težave. Med njimi je najslavnejši fižol, ki pa
ima ob sebi še pisano družbo: zelje, brokoli, cvetačo, otrobe, čebulo, brstični ohrovt, grozdne
rozine in suhe slive. K nastanku plinov pa pripomore tudi žveplo v jajcih. Fižol zato pred pripravo
čez noč namočite v vodi.Težko prebavljiva je tudi fruktoza, ki je skrita v medu, sadnih sokovih in
svežem sadju. Ali vas bo katero živilo napenjalo ali ne, je seveda odvisno od števila prebavnih
encimov v vašem prebavnem traktu. Tiste, ki jih imajo več, napenja pogosteje.
Zdravstvene težave
Napihnjenost trebuha in vetrove lahko povzročajo tudi resnejše zdravstvene težave. Eden od
vzrokov je lahko porušeno ravnovesje med bakterijami v črevesju, kar izboljšamo z
uživanjem jogurta, ki ima v sebi koristne bakterije Lactobacillus acidophilus, pomagajo pa
tudi raznovrstna prehranska dopolnila. Težave pa lahko povzročajo tudi preobčutljivost na gluten,
gastroenteritis, sindrom razdražljivega črevesja, eden od manj znanih vzrokov pa je tudi zastajanje
tekočine v telesu.
Kaj lahko naredite sami?
Za uživanje obroka si vzemite čas, hrano jejte počasi, dobro jo prežvečite in s tem
preprečite požiranje zraka. Jejte večkrat na dan po malo, med obroki naj bo dovolj časovnega
razmika. Poskrbite za zadosten vnos vlaknin, ki preprečujejo zaprtje in s tem omogočajo normalno
delovanje črevesja. Ne pozabite tudi na dovolj popite tekočine strokovnjaki je priporočajo vsaj dva
litra na dan (najboljša je kar voda).
- Izogibajte se pitju po slamici, še posebno sadnih sokov ali gaziranih pijač.
- Ne žvečite zvečilnih gumijev.
- Krivca za težave sta lahko tudi šampanjec in pivo.
- Jejte z zaprtimi usti, vendar hrano dobro prežvečite.
- Izognite se cigareti po dobri večerji.