Magazin > Lepota & telo
40 ogledov

Najslabši poklic leta 2013 je …

ženska Shutterstock
Po tem, ko so raziskovalci analizirali več dejavnikov, ki igrajo glavno vlogo pri izbiri in priljubljenosti poklica, se je na prvem mestu najslabših poklicev letos znašlo delo novinarja.

Career Cast je v raziskavo tudi letos (lestvico najslabših in najboljših poklicev sestavljajo že 25 let) vključil 200 različnih poklicev, ki jih je točkoval glede na številne dejavnike, med drugim so glavno vlogo odigrali: delovni čas, zaslužek, stres na delavnem mestu, nevarnost na delavnem mestu in podatki, ki so jih raziskovalci dobili z zavoda za zaposlovanje.

Presenetljivo je letos prvo mesto zasedel novinarski poklic, ki je prehitel lani najslabši poklic – drvarja (ta se je letos uvrstil na drugo mesto). Novinar se je na prvo mesto najslabših sicer povzpel z lanskega petega mesta. Padanje zanimanja in priljubljenosti novinarskega poklica raziskovalci opažajo že več let, Tony Lee iz Career Casta pa je za časopis Poynter povedal, da je bil novinarski poklic vedno na lestvici najmanj zaželenih.

Nenehen stres in slaba plača

Med razloge, zakaj zanimanje za novinarski poklic zelo upada, so navedli nizko plačo, nenehno izpostavljenost stresu (tu glavno vlogo igrajo roki za oddajo člankov, izpostavljenost javnosti, nevarne situacije, ki so jim lahko izpostavljeni novinarji na terenu), nedefiniran delavni čas, zelo malo možnosti zaposlitve, vedno večje zahteve po vzporednih dejavnostih, kot so različne aktivnosti na socialnih omrežjih, ter nesigurnost zaradi vse večje krize v medijskem prostoru.

Na lestvici najslabših sicer kraljujejo tudi vojak, igralec, delavec na naftni ploščadi in kmet.

Komentarjev 3
  • mkmorfius 09:58 25.april 2013.

    tako je! en kup raznih faliranih študentov, ki hočjo bit KUL in pol se odločjo, da oni SO novinarji... in rezultat je 24ur.com in zurnal24.si

  • Stolp 17:52 24.april 2013.

    Saj ravno za to so težki časi za prave novinarje, ker so jim ti loleki poceni konkurenca, 90 procentov folka je pa itak butljev, ki ne loči kvalitetnega članka(ali pa mu je celo manj razumljiv) od zmazka, ki ga naredi ...prikaži več en wannabe novinar študentek.

  • speris 15:23 24.april 2013.

    Dejmo se izpostavit da pri nas dejansko ni kaj prevec novinarjev in da vecinoma so to loleki ki kopirajo novice iz STA in ostalih portalov.