Magazin > Lepota & telo
40 ogledov

Najstniku obvezno zajtrk

Prehrana najstnikov je le redko zdrava. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Mladostniki. Trije preprosti koraki do zdravega prehranjevanja.

Vse več otrok in najstnikov se zaradi nezdravega prehranjevanja spopada s preveliko telesno težo. Težave se lahko lotite sami s tremi preprostimi spremembami, za katere ameriški znanstveniki trdijo, da so najuspešnejše.

1. Manj gaziranih pijač
Gazirane pijače nadomestite s prav tako privlačnimi vodami z okusi oziroma manj - ali nesladkanimi čaji. Gazirane pijače so vir sladkorja in kalorij.

2. Namesto avtobusa kolo
Pešačenje in kolesarjenje z vrstniki v šolo popestri dan, porablja kalorije in otrokom približa šport.

3. Zajtrk je obvezen
Najstniki, ki zjutraj odbrzijo od doma brez zajtrka, bodo kmalu lačni in bodo takrat verjetno posegli po nezdravi hrani. Preprečite to z zdravim zajtrkom.

4. Izključite televizijo
Raziskave so pokazale močno povezanost med gledanjem televizije in čezmerno telesno težo. Televizija hitro zasvoji in zanimiv program vsakogar priklene na kavč čeprav ga sprva niste imeli namena spremljati. Brez televizije bo najstnik prisiljen poiskati boljši način preživljanja časa, seveda pa je treba enako pozornost nameniti tudi računalniku.

5. Dovolite izjeme
Vztrajanje pri zdravi prehrani je lahko jabolko spora med starši in otroci, zato bodite popustljvi. Ključ je v zmernosti in raznolikosti. Če vam bo tega uspelo naučiti vaše najstnike, boste vsi zadovoljni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.