Magazin > Lepota & telo
305 ogledov

Namig, da bo otrok lažje zaspal

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Otrok potrebuje vzglavnik, ko njegova glava med spanjem ni več v ravni liniji s hrbtenico.

Da bo otrok mirno zaspal, potrebuje večerno rutino. Pa naj bo to kopanje, ljubkovanje ali prebiranje pravljic, pomembno je, da se zaveda, da po tej dejavnosti sledi spanje. "Otroci lahko ob poslušanju pravljic v varnem zavetju uspešno rešujejo stiske. Te lahko namesto njih rešujejo tudi pravljični liki. Otrokom se tako ni treba izpostaviti, vseeno pa se lahko identificirajo, možne rešitve ponotranjijo in se naučijo več možnih strategij reševanja težav," pravi psihologinja Lejla Poturović.

Vzglavnik - da ali ne?

"Vzglavnik za dojenčka ni nujno potreben, še posebno če spi veliko na hrbtu ali trebuhu. Pod glavico jim po navadi položimo zloženo bombažno pleničko, čeprav ta ne služi kot vzglavnik. Bolj je namenjena temu, da jo z lahkoto zamenjamo, če jo dojenček poslini ali kako drugače umaže," pravi fizioterapevtka Špela Gorenc Jazbec.

Opazujte položaj glave

Kdaj otrok vzglavnik resnično potrebuje, ugotovite tako, da pogledate, kakšen je položaj njegove glave pri spanju na boku. "Če mu glava visi navzdol in ni v ravni liniji s hrbtenico, lahko sklepate, da bi ga že potreboval," pojasnjuje Gorenc Jazbečeva in dodaja, da "vzglavnik vsekakor ne sme biti previsok, prav tako ne premehek, da se ne ugreza preveč, pa vseeno toliko mehek, da je dovolj udoben".

Naj ne bo anatomski

Izbira višine in trdote vzglavnika je zelo pomembna tudi pri otrocih, saj napačna izbira velikokrat prinese s seboj bolečine v vratu in slabše spanje. "Višino vzglavnika najlažje določite glede na višino rame, kar pomeni, da je visok toliko, kot je prostora med koncem rame in vratom," svetuje strokovnjakinja. "Otroku vedno ponudite običajen, ne anatomsko oblikovan vzglavnik. Za razvijajočo se hrbtenico anatomski vzglavnik nikakor ni primeren, saj bi uporaba tega lahko povzročila več škode kot koristi," dodaja.

Velikost čez celo širino

Velikost vzglavnika naj bo v celotni širini posteljice. "Tako bo pri obračanju z enega na drugi bok glava vedno ostala na njem oziroma ni nevarnosti, da bi v takem primeru spet pristala v nazaj iztegnjenem položaju nekje na robu vzglavnika," sklene fizioterapevtka.

Pred spanjem pravljica

Letošnja novost je tudi spletna Dežela pravljic, ki trenutno šteje okoli 50 pravljic, njen nabor pa se redno širi. "Dežela pravljic je eden od odgovorov na situacijo, ki smo jo pri svojem delu zaznali v družbi, in sicer da se ljudje zaradi poplave informacij vse bolj spreminjamo v pasivne porabnike, zelo malo ali nič pa spodbujamo svojo domišljijo k lastni ustvarjalnosti," pojasnjuje Gregor Graf, direktor podjetja digiGRAL in idejni oče Dežele pravljic.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.