Magazin > Lepota & telo
194 ogledov

Namig za zdrav obrok

suši Shutterstock
Zdrav, uravnotežen obrok, ob katerem se boste kljub sitosti počutili lahkotno.

Lahkotno. “Suši je izjemno uravnotežen način prehranjevanja. Ribe dajo telesu številne vitamine in maščobne kisline omega 3, riž ogljikove hidrate, surova zelenjava poskrbi za vlaknine, alge pa slovijo po tem, da so močan antioksidant, krepijo imunski sistem in še bi lahko naštevali njihove zdravilne učinke,” pravi Matevž Vidmar iz japonske restavracije Maru. Kot dodatek se pri uživanju sušija uporabljata japonski hren vasabi in ingver. Zadnji nevtralizira ustno votlino in ga pojeste, ko zamenjate tip sušija, saj boste tako lažje zaznali nov okus ribe. “Pomembno je dejstvo, da je hrana glede maščob izjemno pusta, vendar vseeno zelo okusna,” dodaja Vidmar.

Sašimi ni suši

Ljudje pogosto zamenjujejo sašimi in suši. “Pri sašimiju gre za umetelno narezane in prezentirane različne vrste rib, suši pa se v svojem bistvu nanaša na okisan in začinjen riž,” pojasnjuje Vidmar in dodaja, da obstaja veliko tipov sušija – nigiri, maki, ura maki, oši zuši, temaki, čiraši, onigiri, odvisno od načina priprave in kombinacije.

Motite se, če mislite, da so ribe v sušiju le surove. “Včasih so termično obdelane, včasih vložene v riž ali kis katerega izmed agrumov (najpogosteje juzu ali limeta),” še pojasnjuje sogovornik. Najbolj cenjena in najpogosteje uporabljena riba je tun, v zahodnem svetu pa 
tudi losos.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.