Magazin > Lepota & telo
11 ogledov

Namigi za nakup tekaške opreme

tek Shutterstock
Pri nakupu tekaških oblačil bodite pozorni, da ti vlago odvajajo navzven, poudarek naj bo tudi na udobnosti.

Za tek izberite oblačila iz funkcionalnih tkanin, ki omogočajo dejavnost v vseh vremenskih razmerah. Tovrstna oblačila namreč odvajajo vlago navzven. Bombažne majice za tek niso najprimernejše, saj vpijajo znoj in se ne sušijo,” svetuje Urban Praprotnik, tekaški trener.

Oblecite se večplastno

Svetuje, da se spomladi, ko so temperature okoli 10 stopinj, oblečete večplastno, “po kakšnih desetih minutah teka, ko se telo malo segreje, pa si zgornji del slecite”.

Posebno pozornost je treba nameniti tekaški obutvi. “Moj nasvet je, da je bolje, če so copati kakšen centimeter ali dva daljši kot pa milimeter prekratki. Prsti potrebujejo prostor, sicer lahko nastanejo poškodbe,” opozarja.

Predlaga, da tekaško obutev zamenjate postopoma. “Kombinirajte stare in nove tekaške čevlje, ne začnite kar takoj le z novimi, da se stopalo navadi. Če imate pri teku na sprednjem delu stopala pekoč občutek, je vaša obutev najverjetneje preozka. Sčasoma se copat sicer malce raztegne in prilagodi stopalu – ravno zato je dobro kombinirati s starim,” dodaja.

Nedrček naj nudi oporo

Pri teku je pomembna tudi pravilna izbira nedrčka. Ta naj bo brez kosti, saj mora biti udoben, prilegati se mora telesu, poleg tega pa mora biti iz materiala, ki se hitro suši in diha.

Tak material je potreben tudi pri nogavicah, da ostanejo stopala suha in zračna. “Poskrbite, da imate tekaško opremo prilagojeno za vse letne čase,” sklene Praprotnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.