Magazin > Lepota & telo
175 ogledov

Napaka, ki jo delate, ko jeste jabolka

jabolka Shutterstock
Kako jeste jabolka? Če jih pred uživanjem olupite, delate veliko napako. Največ zdravilnih sestavin se skriva prav v lupini.

Največ vlaknin v lupini

Srednje veliko jabolko vsebuje okoli 4,4 grama vlaknin. Enako veliko jabolko, a olupljeno, pa le 2,1 grama vlaknin, kar ni več dovolj, da bi jabolko poimenovali za z vlakninami bogato živilo.

Skriva tudi vitamine

Prav tako boste veliko več vitaminov zaužili, če boste jabolko pojedli z lupino. Srednje veliko jabolko vsebuje okoli 8,4 miligrama vitamina C, medtem ko olupljeno jabolko vsebuje dva miligrama vitamina manj.

Jabolka blažijo težave s pljuči

A le, če jih uživate z lupino, saj se prav v njej skriva spojina kvercetin, ki lajša dihanje. Neka raziskava je pokazala, da imajo tisti, ki pojedo vsaj pet jabolk na teden, bolj zdrava pljuča.

Za boljši spomin

Več raziskav je pokazalo, da se antioksidanti, ki se skrivajo v jabolčni lupini, uspešno borijo proti poškodbam možganskih celic in s tem posledično tudi proti Alzheimerjevi bolezni.

Za vitkost

V lupini se nahaja tudi ursolična kislina, ki spodbuja rast mišic in izgorevanje kalorij, da ta spojina preprečuje debelost, pa je potrdilo tudi več raziskav. Jabolko za vitko postavo na dan, torej ne bo odveč.

Komentarjev 2
  • ac-dc 15:02 21.februar 2014.

    Ja sej. To so novinarski članki. Danes pišejo kako so zdrava in oh sploh, ...čez en teden pa bo spet moderno , kako je lupina škodljiva.

  • smejka 13:26 21.februar 2014.

    žal pa je v olupku tudi največ strupov(škropiva in ostali iz okolja)