Magazin > Lepota & telo
34 ogledov

Napletite si zdravja

Da sta pletenje in kvačkanje domeni upokojenk in zimskih dni, je predsodek. Sami Žurnal24 main
Meditativno pletenje. Z ročnimi deli se sproščamo in razvijamo ustvarjalnost.

"Podatki za ZDA kažejo, da število ljudi, ki pletejo, narašča. Ugotavljajo tudi, da dvem tretjinam pletilcev pletenje služi kot orodje proti stresu. Vedno bolj pa se uveljavlja tudi trend terapevtskega pletenja," pojasnjuje Damjana Voglar s Slovenskega inštituta za psihoterapijo. "Ukvarjanje z ročnimi deli nasploh je lahko učinkovito za premagovanje depresij in deluje sprostilno."

Zapleteno je zaželeno
"Pozitiven občutek pletenja ima celo svojo fiziološko osnovo v ohranjanju in/ali vzpostavljanju nevronskih povezav v možganih. Zahtevni vzorci stimulirajo možgane za dobro miselno koncentracijo, spodbujajo načrtovanje, natančnost in vztrajnost," razloži Voglarjeva. "Prav tako daje možnost, da se izrazimo, dokažemo in dobimo priznanje."

V skupini je osrečujoče
"Zelo priporočljivo je tudi ukvarjanje z ročnimi deli v skupini. Tako zadovoljimo tudi potrebo po druženju, kar dodatno blaži depresivna občutja. Druženje spodbudi komunikacijo, radovednost za dogajanje tako v sočloveku kot v okolju, barve volne, ki jo na najrazličnejše načine prepletamo, nas budijo, osrečujejo," doda sogovornica.

Sproščanje agresivnosti
"Ljudje, ki v pletenju uživajo, pravijo, da jih ritmično klikanje igel pomirja, da po stresnem dnevu radi sedejo za pletilke in se prepustijo. V tem smislu lahko rečemo, da je pletenje oblika meditacije, ki vrača v ta trenutek. Ob pletenju lahko predelujemo jezo, nezadovoljstvo, mnogi poročajo o sproščanju agresivnosti v telesu ob vsakem vbodu pletilke v pletivo ..." pove Voglarjeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.