Magazin > Lepota & telo
20 ogledov

Napredni Gaultier

Jean Paul Gaultier
1/14
Žurnal24 main
Eden najslavejšnih Francozov, oblikovalec Jean Paul Gaultier, pravi, da si nikoli ni želel slave.

Nekoč enfant terrible francoske mode, danes pa eden najbolj cenjenih oblikovalcev Jean Paul Gaultier se nikoli ni formalno izobraževal na področju mode in oblikovanja. Leta 1952 rojeni oblikovalec je že od rojstva navdušen nad lepim. Sošolcem je risal skice plesalk ansambla Folies Bergère. V sedemdesetih je delal za Pierra Cardina in Jeana Patouja, kmalu pa ustvaril svojo lastno kolekcijo. Kmalu je postal prepoznaven po svojih značilnih kreacijah, ki so ga izstrelile med ikone. Moška krila, korzeti, ki se ne skrivajo pod oblačili, in porisan bodi iz najlona. Znan in priljubljen je tudi njegov trenč plašč.

Kolekcijo, ki jo je Gaultier ustvaril za letošnje poletje, poglejte v galeriji.

Slavni korzet v barvi lososa
Oblikoval je oblačila za Bessonov film Peti element in Greenawayev The Cook, The Thief, His Wife and Her Lover. Vsi ga poznamo kot oblikovalca, ki je za Madonnino turnejo Blonde Ambition leta 1990 oblikoval rožnat korzet s špičastim nedrčkom. "Korzet je verjetno delo, po katerem sem znan," pravi Gaultier o svojem najbolj prepoznavnem kosu.

Največji vpliv na njegovo delo je imel Yves Saint Laurent. "Kar je on naredil v sedemdesetih letih, je bilo zelo pomembno, saj je združil vse, kar sam obožujem; blišč, spolno nasilje in celo politični šok. To so bile stvari, o katerih sem v sklopu modne industrije sam sanjal. Kar je naredil, je zagotovo vplivalo name in spoznal sem tudi smisel mode; če si preveč napreden, se to izrazi kot provokacija," je dejal Gaultier.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.